Black Jack tror på framtid för dansbanden
Black Jack - juldagen på Möbeln i Tierp. Det har blivit lika klassiskt som filmen där dansbandet skapades. I år var de där för tionde året i rad.
Tony Ljungström sjunger i Black Jack.
Foto: Björn Ullhagen
Han och övriga i bandet sitter i ett litet rum backstage på nöjesstället Möbeln i centrala Tierp och äter lite julmat som blivit över sen julafton.
Om två timmar ska de börja spela de låtar de spelat så många gånger förr. Inte minst i Tierp. Efter tio juldagar på samma ställe har bandet lärt sig vad som fungerar.
- Det fungerar jättebra här. Bra lokal, arrangemang och publik. Vi kommer gärna tillbaka i tio år till, säger Tony med ett finurligt leende.
Ett leende många nog känner igen från Colin Nutleys kultfilm från 1990.
Film om dansbandskultur
Ni kan historien om Inger som återvänder till hemorten utanför Gävle. På helgerna går hon på dans, och en dag kommer Black Jack, med trummisen och kvinnomagneten Tommy för att spela. Men det är en film som lika mycket handlar om dansbandskultur och som har hög igenkänningsfaktor med alla typiska karaktärer som valsar förbi i filmen.
Tony Ljungström själv plockades in i filmen som sångaren Mats. Idag är han den enda i bandet som även var med i filmen Black Jack.
- Det är bara positivt att förknippas med filmen. Vi får ofta någon kommentar från folk, men det är alltid med glimten i ögat, säger Tony.
Mikael Östlin är bandets trummis, en roll som rimligen borde vara föremål för en del förutfattade meningar.
- De flesta kan naturligtvis skilja på film och verklighet. Men det har hänt att somliga kommit fram och sagt att det är bra att den gamla trummisen slutat.
Filmen speglar ett Sverige för mer än femton år sedan. Om Colin Nutleys dansbandsnation är sig lik borde musikerna i Black Jack kunna svara på.
- Jag är övertygad om att dansbandsmusiken har en framtid. Folk vill dansa när de går ut, och även om det är en svacka just nu så brukar det gå i vågor, förklarar Tony.
Tillfälligheter
Peder Matz spelar keyboard och dragspel i bandet. Han menar att tillfälligheter kan få intresset att öka.
- I och med tv-programmet Let´s dance har vi börjat märka ett ökat intresse igen, säger han.
Trender i branschen är dock inte något de större banden som till exempel Black Jack känner av. När de spelar kommer det alltid mycket folk. Det är istället de mindre banden och de mindre dansställena i främst norra Sverige som blivit färre.
Det är dock inget som märks i Tierp denna kväll.
Långt innan bandet börjar spela ramlar kvällens första gäster in i Möbelns rymliga lokal. Det tar inte mer än några minuter innan verklighetens motsvarigheter till filmens karaktärer presenterat sig i baren och på dansgolvet.
När bandet börjar spela kryllar Möbeln av dansentusiaster och Black Jack-fans. Men de flesta har gått dit för att träffa folk och helt enkelt ha en rolig kväll.
Anette Lundevall och Lena Persson har åkt från Jumkil utanför Bälinge.
- Vi åkte hit för att vidga vyerna. Och Black Jack är en bra och pålitlig orkester, säger Anette.
En annan svensk kultfilm som nyligen fått en uppföljare är Göta kanal. Kanske är det snart även dags för en Black Jack 2 om dansbandsnationen Sverige modell 2000-talet.
Men om ni inte vill vänta så länge med att se bandet är det bara att vänta till juldagen på Möbeln i Tierp nästa år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!