Bioblitz vid Tegelsmorasjön

Fåglar, fiskar, skalbaggar, växter och mycket annat. Biologisk mångfald och vad som finns i myllan vid Tegelsmorasjön stod i fokus för ett nittiotal skolelever på onsdagen.

Lars-Eric Roxin lärde den som ville hur man snickrar en fågelholk. Han brukar snickra tretton olika varianter av fågelholkar.

Lars-Eric Roxin lärde den som ville hur man snickrar en fågelholk. Han brukar snickra tretton olika varianter av fågelholkar.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2018-05-29 19:00

I en ring sitter botanisten Ulf Swensson och biologen Didrik Van Hoenacker från Naturhistoriska museet tillsammans med skoleleverna Linnea Ellenius, Elin Bergefuhr och Melvin Zetterberg och studerar vilka olika växter som finns i kohagen vid Tegelsmorasjön.

Ulf Swensson och Didrik Van Hoenacker pekar och håller fram en mängd olika växter och mossor och frågar eleverna vad de tror att det är för växter. Svaren de får är oftast rätt - eller nästan rätt.

– De är duktiga och har bra koll på vilka växter och djur som finns i naturen. Det som är extra roligt är att de har massor med frågor också och vill lära sig ännu mer, säger Didrik Van Hoenacker.

På tisdagen bjöd Föreningen Tegelsmora in till en Bioblitz där experter i olika ämnen berättade om olika naturfrågor. De som ville fick också hjälpa till att dokumentera den biologiska mångfalden i området. Bland annat fanns ett nittiotal barn från årskurs fyra och fem från Vendels skola och Örbyhus skola på plats för att upptäcka och lära sig mer om natur- och djurliv.

De djur och växter som eleverna hittade registrerades också i den nationella Artportalen som sköts av Sveriges Lantbruksuniversitet. Portalen är en webbplats för observationer där alla har möjlighet att registrera fynd av växter, djur och svampar.

– När det gäller fågellivet så är området väl dokumenterat, men när det gäller växtlighet och annat djurliv så behövs ytterligare dokumentation för området, förklarar Oskar Jonsson från Föreningen Tegelsmorasjön.

Dagen var också en möjlighet för föreningen att visa upp för allmänheten vad man gjort för att öppna upp strandängar och skapa bättre förutsättningar för fisk- och fågelliv vid sjön.

– Vi har fått 150 000 kronor i så kallade Lona-pengar från Naturvårdsverket som vi använt till det arbetet, förklarar Oskar Jonsson.

Vid ett stort vattenkar satt eleverna Frida Ekstav, Ludvig Nilsson och Liam Eriksson och badade händerna och försökte fånga några av fiskarna som simmade omkring där.

Efter några försök lyckades Frida Ekstav fånga en mört som hon granskade noga.

– Den känns lite konstigt, men det är kul att fånga och få känna på en levande fisk, säger hon.

Johan Persson som är fiskexpert på Upplandsstiftelsen berättade att man fångat sju olika sorter fiskar i sjön, bland annat ett relativt nykläckt lakeyngel.

– Laken är en kallvattensfisk som kan gå upp här i sjön, men definitivt inte den här tiden på åren, förklarar Johan Persson.

Uppe i fågeltornet passade Elma Edlund som går i klass fem på Örbyhusskolan på kolla in fågellivet på den spegelblanka sjön.

Hon fick bland annat se en fiskgjuse, fiskmåsar, snatteränder och trastsångare.

Bioblitz

En Bioblitz är en biologisk inventering av ett specifikt område. I arbetet brukar både experter och allmänhet ingå för att inventera allt natur- och djurliv.

Föreningen Tegelsmorasjön är en ideell förening vars syfte är att bevara sjöns naturvärden genom att hålla efter den vegetation som finns i området. Föreningen har fått pengar från Naturvårdsverket för att genomföra olika insatser för att öppna upp strandängar och skapa bättre förutsättningar för natur- och djurliv.

Källor: Naturvårdsverket, Föreningen Tegelsmorasjön

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om