Bilrutor spräcks av vägbeläggning

Det tillplattade grus som utgör beläggning på väg 292 mellan Tierp och Söderfors orsakar flera månader efter att det ersatte asfaltsbeläggningen plåt- och glasskador för bilister som färdas på vägen.

Vägbeläggningen mellan Tierp och Söderfors orsakar skador på bilarna. Foto: Peter Frisberg

Vägbeläggningen mellan Tierp och Söderfors orsakar skador på bilarna. Foto: Peter Frisberg

Foto:

Tierp2014-12-16 12:02

UNT skrev i oktober om den nya beläggningen på vägen som består av ett grovt grus som limmas med ett bindemedel till en skrovlig yta. Att gruset låg bakom stenskott kort efter att det kommit på plats var kanske inte så konstigt, men fortfarande löper bilisterna stor risk att få bilrutan spräckt flera månader efter att arbetet avslutats.

– Det är för jävligt. Det här måste ni skriva om, säger en bilist som fått framrutan skadad efter en resa till Söderfors.

Anders Dahlberg driver Dahlbergs glas i Tierp. Han har märkt en markant uppgång av bilister som kommer för att få sina bilrutor lagade eller utbytta.

– De flesta som kommer hit säger att de fått skadorna på den vägen. Jag märker ju bara av skadorna på glasen, men många får säkert märken på lacken också, säger han.

– Det är visserligen bra för affärerna, men det är inte roligt att leva på andras olycka. Det är trist att ha en fräsch framruta som man måste laga efter ett stenskott.

Den här typen av beläggning kommer i framtiden att användas flitigt, både som beläggning och för att reparera vägskador. Det är billigare än vanlig asfalt men också bättre för miljön.

– En stor del av utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken kommer från underhållet av vägarna och asfaltsverkens upphettning av vägytan. Den här kalla tekniken är mycket mer energisnål och miljövänlig, sade Johan Granlund, vägteknisk chef på konsultföretaget WSP och specialist på beläggningsteknik, när UNT talade med honom i oktober.

Jan-Erik Lundmark är ansvarig för underhållsbeläggningar på Trafikverket. Han har ingen kännedom om problemen på Söderforsvägen.

– Nej, det få jag kolla upp. Men jag tycker inte att det låter normalt att det uppstår skador så här långt efter att beläggningen gjordes om. Det kan också handla om annat grus som kommit ut på vägen från tillfartsvägar, säger han.

Tekniken kallas ytbehandling och kommer att vara vanligt på små och medelstora vägar runt om i landet i framtiden. Trafikverket räknar med att man kan vinna 4–6 år i livslängd på en ytbehandlad väg jämfört med en traditionellt asfalterad.

– Bilisterna får vänja sig vid att det bullrar lite mer under några år. Fördelen med den här beläggningen är att den är vattenavvisande och ger ett bättre väggrepp, säger Jan-Erik Lundmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om