– Vi har inte märkt av det här ännu. Men om det är som du säger att skadorna ökar så är det högst intressant och något vi måste följa upp, säger Tomas Nelander, skade- och verksamhetsspecialist på försäkringsbolaget Folksam.
– Vi är fyra försäkringsbolag som har 80 procent av den här marknaden, vilket gör att det kan vara svårt att fånga upp de här signalerna, fortsätter han.
På Trafikverket har man svårt att förstå att de problem som UNT berättat om på väg 292 mellan Tierp och Söderfors kan ha med beläggningen att göra, den så kallade ytbehandlingen.
– Det kan vara problem under själva utförande och kort därefter. Men när man sopat vägbanan några gånger ska det inte längre vara några problem, säger Torsten Nordgren, nationell samordnare för beläggningsteknik på Trafikverket.
– När det uppstår rykten om en problemsträcka kan det vara så att några väljer att utnyttja det för att få ett stenskott åtgärdat.
– Men visst kan det vara något som har gått snett på den här sträckan. Det är ett känsligt underlag och problemen kommer och går, tilläger han.
Bilister som råkat ut för skador bör anmäla det till såväl försäkringsbolag som Trafikverket. Men om entreprenören har satt upp varningsskyltar och skyltar om nedsatt hastighet är det svårt att få skadestånd, enligt Trafikverrket.
Tomas Nelander, Folksam:
– Vår uppfattning är att enbart skyltar inte fritar Trafikverket eller annan väghållare från ansvar, säger han.
Gunnar Dryselius är beställare av underhåll för vägarna på Trafikverket i Uppsala län. Han har nyligen provkört sträckan mellan Tierp och Söderfors och inte upplevt några problem.
– Jag har kört den flera gånger och det har inte varit något att anmärka på. Entreprenören har sopat vägbanan 3–4 gånger efter slutfört arbete och kommer att göra det en gång till inför julhelgen, säger han.
– En bidragande orsak till att det kan ha uppstått skador på bilarna på den här vägsträckan är att många kör för fort. Då ökar risken markant, fortsätter han.
Han medger dock att det kommit in en del anmälningar från folk som fått skador på bilarna efter att ha åkt på väg 292.
Bernt Mattsson bor i Skärplinge och han berättar om liknande problem på andra vägar i Norduppland, bland dem vägen mellan Skärplinge och Vavd på Hållnäshalvön.
– Det ligger strängar av grus och småsten efter sidorna på vägen. Och vid varje utfart till vägen är beläggningen borta. Vi har tung trafik här med grus- och timmerbilar och beläggningen släpper hela tiden, säger han.
– Det måste vara något med klistret som gör att gruset släpper. En person som körde den här en mil långa sträckan fick tre stenskott på framrutan under samma biltur.
Trafikverket beskriver ytbehandlingen som mer miljövänlig än vanlig asfalt. Något Bernt Mattsson som privatbilist reagerar på.
– Hur kan man säga så? Det blir ett högre rullmotstånd och bilen drar mer bränsle. Dessutom sliter det mer på däcken och det kan knappast vara bra för miljön, säger han.
Torsten Nordgren på Trafikverket är av en annan uppfattning.
– Initialt kan det vara så. Men när vägbanan satt sig skulle jag vilja säga att det är precis tvärtom, säger han.