BILDEXTRA: Här finns unikt fågelliv

I området finns ett unikt fågelliv. Bland annat finns landets största koloni av skräntärnor i det nybildade naturreservatet Björns skärgård.

Så här ser skräntärnan ut på nära håll.

Så här ser skräntärnan ut på nära håll.

Foto: Dan Wallin

Tierp2019-06-14 12:46

Det är tidig morgon när vi hoppar i båten vid bryggan i Fågelsundet, som ligger så långt nordost ut man kan komma i Uppland. Bottenhavet ligger blankt och lugnt och med skepparen Mattias Holmqvist hjälp ska vi ta oss ut till naturreservatet Björns skärgård och slutmålet fyrön Björn.

Ön ligger cirka 20 minuters båtresa ut på havet. På vår väg ut till fyren passerar vi den lilla ö där merparten av de 150 skräntärneparen häckar.

– Vi får inte gå ända fram till ön, men ni lära märka av skräntärnorna ändå, säger Mattias Holmqvist.

Skräntärnorna märker vår närvaro och ser oss som inkräktare. Flera av fåglar gör attacker mot vår båt för att skydda sina bon. Efter en stund åker vi bort från ön.

Men egentligen är människor ett litet störmoment får fågeln.

– Tidigare år hade vi problem med havsörnen som kom till ön och åt upp fåglar och rev omkring i alla bon. Nu har vi satt upp en fågelskrämma och då har vi blivit av med problemet med havsörnen, säger Martin Amcoff, förvaltare hos Upplandsstiftelsen.

Björns Fyr är den av öarna i reservatet som ligger längst ut i havet. Björns fyr har varit ett riktmärke för båtar sedan 1859. Men redan på 1700-talet fanns det sjömärken på ön.

– Den här fyren är viktig för båttrafiken då det är ganska svåra vatten här utanför. Trots fyren så ska ändå ett fyrtiotal båtar ha förlist här ute genom åren, säger Martin Amcoff och pekar mot havet.

I dag förvaltas ön av Upplandsstiftelsen och är ett populärt ställe för fågelskådare eller den som bara vill uppleva lugnet den karga uppländska havsmijön.

– Lyssna nu kan vi höra Rosenfinken. Det har ett läte som låter som "please to meet you", förklarar Martin Amcott medan vi vandrar runt på ön.

Rosenfink kommer ursprungligen från Sibirien och Centralasien, men har sedan spridit sig och till Björns fyr kom den på 1930-talet, enligt Martin Amcoff.

– Till Björns fyr kommer stora mängder flyttfåglar österifrån. Efter att de flugit över Östersjön så är Björns fyr det första land de ser och då stannar de här, förklarar Martin Amcoff.

Upplandsstiftelsen uppskattar att det finns cirka 3 000 häckande par med sjöfågel i form av bland annat änder, skrakar och tärnor i reservatet.

Ute på ön arbetas det nu för fullt med att renovera fyrvaktarbostaden från 1859.

– Invändigt finns det tio sängplatser som man kan hyra. Utvändigt jobbar vi i år vidare med husets putsfasasd och så ska det nya taket handmålas två gånger, berättar Martin Amcoff.

Björns skärgård

I maj 2018 beslutade Tierps kommun att Björns skärgård skulle bli ett naturreservat. Reservatet ligger i Bottenhavet, nordost om Fågelsundet och Hållnäshalvön.

Björns skärgård består av sex öar, ett antal småskär och skogsmark på totalt 2 500 hektar.

I området finns gott om sjöfågel, bland annat 150 par av den sällsynta skräntärnan – vilket är den största populationen i Sverige. Det motsvarar också en tredjedel av samtliga fåglar i landet.

Området förvaltas av Upplandsstiftelsen.

Fyren på ön Björn är fortfarande i drift. Den är helautomatiserad och drivs med solenergi.

På ön Björn finns ett vandrarhem med tio bäddar i dag.

Källa: Upplandsstiftelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!