Bilderna som ger nytt liv åt bruket

En stor och unik samling av svartvita bilder ger liv åt Strömsbergs historia. Bilderna är insamlade och uppsatta på skärmar av Magnus Blank och Anders Mossberg.

Bilderna berättar om livet i Strömsberg, inte minst järnhanteringen. Här en bild från hammarsmedjan.

Bilderna berättar om livet i Strömsberg, inte minst järnhanteringen. Här en bild från hammarsmedjan.

Foto: Christer Bergström

Tierp2018-08-20 18:00

På Strömsbergsdagen presenterade Bo Österberg utställningen i före detta Brukskontoret som ligger vid bruksdammens norra del.

På bottenvåningen i Brukskontoret finns sedan några år Café Strömsberg. Samlingen med bilder finns en trappa upp på övre våningen.

Här finns hundratals bilder från slutet av 1800-talet och början av 1900 talet. Fotografierna är monterade på stora skärmar och mindre foton finns i pärmar som visar helg, arbete och vardag.

Ett foto är när järnvägsstationen invigdes i Strömsberg. Året är 1917. På andra foton avbildas lanthandeln, ångbåtar, konfirmander, skolklasser, en mängd byggnader som masugn, kolhus, såg, kvarn och herrgården. Ja, bilderna skildrar helt enkelt livet i Strömsberg, inte minst järnhanteringen.

När Bo Österberg, som den här dagen ser över bilderna med Strömsbergaren Leif Lindin, stannar Bo upp vid foton som hans egna föräldrar finns med på.

Bo Österberg bodde själv i Strömsberg som ung, men flyttade härifrån på mitten av 1950-talet. Han har ett särskilt förhållande till orten och för ett antal år sedan flyttade han tillbaka till bygden, närmare bestämt Skärplinge. På ett foto finns pappa Oskar Österberg med, han var kontorsföreståndare på Skogskontoret och han står här bredvid skogsförvaltare Gösta Frieberg och byggmästare Anders Ståbi. På ett annat finns mamma Anna med som lärare för en skolklass.

Urban Tjäder i Strömsberg berättar så här om bakgrunden till hur bildsamlingen hamnade i brukskontoret:

– Anders Mossberg som levde i Tierp donerade samlingen till stiftelsen Strömsbergs bruks industriminnen 2006. Anders Mossberg gick ur tiden bara något år senare. För honom handlade det till stor del om dokumentation genom fotografering, avfotografering av gamla kort, att ta fram historiska handlingar, utgivning av böcker och skrifter om bygden och annat. Det är verkligen värdefullt att samlingen finns. När man tittar på bilderna får man en väldigt bra uppfattning om hur det var i Strömsberg förr säger Urban Tjäder.

Strömsbergs historia började 1643. Järnbruket stängde år 1920 efter köp av Stora Kopparbergs Bergslags AB.

I dag är Sara Donnerstål den företagare som driver Cafè Strömsberg i gamla anrika Brukskontoret.

Största arbetsgivaren i Strömsberg i dag är Strömsbergs Slakteri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!