Bildar nätverk för lokala matproducenter
I Tierp och Östhammars kommuner finns många småskaliga livsmedelsproducenter. Nu startar ett projekt för att bilda ett nätverk genom vilket dessa matproducenter kan få utbildning, gå samman om marknadsföring och hjälpa varandra.
—Vi ska ha träffar nu under vinterhalvåret då vi utbildas i lagar och regler om till exempel livsmedelshygien. Det är många regler man ska hålla koll på och det här är ett sätt att uppdatera sig på dem, säger projektledaren Carl Landfors som själv driver ett fiskförädlingsföretag i Fagerviken.
Utbilda och marknadsföra
Den första träffen som ägde rum i förra veckan lockade ett tjugotal livsmedelsproducenter i Tierp och Östhammars kommuner. Bland de olika verksamheterna fanns såväl fiskförädlingsföretag och äggproducenter som potatisodlare och mejerister. Förutom att utbildas i nu gällande lagar och regler för småskalig livsmedelsproduktion ska nätverket också arbeta för en gemensam marknadsföring och åka på studieresor till exempelvis andra småskaliga matproducenter.
—Inspiration är viktigt också. Man kan få ett lyft av att prata med andra om hur de har löst saker och ting, säger Carl Landfors.
Projekttiden går ut i april men Carl Landfors hoppas på att nätverket ska bestå även efter det.
—Min förhoppning är att vi kan fortsätta med det här och att nätverket kan träffas någon gång om året för att utbildas och ge varandra tips, säger han.
FAKTA
Småskalig livsmedelsproduktion
Småskalig livsmedelsproduktion och livsmedelsförädling har blivit en allt viktigare del av jordbruket i Sverige. Statistik från SCB visar att antalet företag som förädlar och säljer gårdsprodukter ökade med 45 procent mellan 1999 och 2003.
Enligt Lantbrukarnas Riksförbund (LRF), Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Hushållningssällskapens förbunds samarbetsprojekt Regional Mat, drivs de riktigt små och gårdsbaserade livsmedelsföretagen ofta av kvinnor.
I Tierps kommun finns drygt tio småskaliga livsmedelsföretag, till exempel flera fiskrökerier, slakteri, bageri och syltproducent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!