När tidningen träffar Sara Sjödal för att prata om de fyra åren vid makten och framtid konstaterar hon att det varit intressanta och tuffa år.
Sedan den nya kommunindelningen i början på 1970-talet har Tierp styrts av S eller S i koalition med ett annat parti.
År 2018 bröts detta då Kvintetten – som C, M, L, KD och MP kallas i folkmun – tog över makten.
Hon förklarar att de bildade styre kring fyra punkter.
– När vi tog över pekade det mot ett historiskt stort minus i kommunen som vi såg att det inte var av någon engångskaraktär och som behövde åtgärdas. Därför var det viktigt för oss att få till en ekonomi i balans. Det har varit en förutsättningar för de satsningar som vi gjort under mandatperioden.
En utveckling av skolan var en annan viktig punkt liksom demokratifrågorna där alla företag och privatpersoner alltid ska känna att de blir lika bemötta av kommunen.
– Det får inte vara så att det finns misstankar och oklarheter om att vissa beslut som görs upp bakom stängda dörrar.
Den fjärde punkten handlar om hållbarhet utifrån ekonomi, miljö- och klimat och sociala frågor.
– För att kunna jobba på detta sätt behövde vi reformera verksamheten och införa målstyrning utifrån FN:s agenda 2030-mål. Det här har skapat en helhet och tydlighet inom organisationen, vad som ska göras och vilka mål som ska nås.
De har styrt i minoritet under mandatperioden. Flera gånger har kvintetten inte kunnat komma överens med S, V och SD i frågor.
– Det har stundtals varit ett tufft klimat där S haft ensidigt fokus på att leta fel och brister istället för att bidra med nya perspektiv och förslag för kommunens bästa.
Kan du och Centerpartiet tänka er ett samarbete med S, V eller SD i framtiden?
– När det gäller ytterkantspartierna så är inte ett samarbete aktuellt. När det gäller S så står vi långt ifrån varandra i viktiga frågor där inte vi kommer att göra avkall.
Hon konstaterar att skolfrågan är en sådan där C och S har olika uppfattningar.
– Vi vill att hela kommunen ska leva och där är småskolorna på landsbygden viktiga och något vi inte gör avkall på. Där skiljer vi oss från S som har en annan uppfattning.
Hon menar att det även finns för stora skiljelinjer när det gäller hanteringen av kommunens ekonomi, var tillväxtsatsningar ska ske, likabehandlingsprincipen och decentraliseringsfrågan.
– Om det handlar om att förhandla bort vår politik i dessa delar är det inte ens är lönt att ta upp samarbetsfrågan.
Hur ser du på ert arbete de här fyra åren i Kvintetten?
– Vi har samarbetat bra och alla har jobbat hårt för att genomföra den politik vi vill genomföra.
Hon beskriver det som Kvintetten gjort som ett förändringsarbete som bara startat.
– Vi börjar se en del resultatet av det. Bland annat har vi lagt en grund med en ekonomi i balans där vi även tagit höjd för framtiden. De satsningar vi gjort på skolan ska vidmakthållas och utvecklas.
Sjödal återkommer till det ekonomiska reformarbetet när hon pratar om utanförskap och hög arbetslöshet där finns drygt 200 personer i kommunen som varit arbetslösa i två år eller längre.
– Här är vi en aktör tillsammans med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Fortsatta satsningar på vuxenutbildningar är en viktig del när det gäller denna grupp för att de ska få bättre förutsättningar i samhället.