Det var i början på 2020 som styrelsen och de 137 aktieägarna i Leufstabruks bryggeri gick ut med en annons på Blocket där man förklarade att man sökte nya huvudägare eller någon som ville köpa hela bryggeriet för 600 000 kronor.
– Vi kände att verksamheten stannat av och att vi behövde få till en förändring och få in personer som kunde bidra till utveckling av bryggeriet, säger Tomas Eriksson som funnits med som aktieägare sedan starten för tio år sedan.
Efter en ganska lång sökprocess är det nu klart att klart att Leufstabruks bryggeri får fem nya huvudägare i Håkan Lindberg, Jimmy Frieberg, Tomas Eriksson, Christer Joelsson och Gunnar Jansson som kommer att äga 80 procent av bolaget.
Tomas Eriksson liksom Christer Joelsson och Gunnar Jansson har funnits med som aktieägare sedan starten. Nu växlar de upp sitt ägande och tillsammans med de båda nya delägarna Håkan Lindberg, Jimmy Frieberg kommer de att äga 80 procent av aktierna i bolaget.
De återstående 20 procenten kommer att ägas av 134 olika aktieägare.
– De nya ägarförhållandena gör att vi lättare kan fatta beslut som rör företagets utveckling och framtid, säger Håkan Lindberg.
Av de övriga majoritetsägarna beskrivs Håkan Lindberg och Jimmy Frieberg som det friska blod som man sökt efter för att bryggeriet ska utvecklas. Både Håkan och Jimmy säger att det har en del nya idéer.
– I dag har vi fem olika ölsorter i vårt sortiment. De kommer vi att behålla som en bas, men vi kommer att komplettera med nya typer som belgisk överjäst saisonöl för att bli ännu attraktivare, säger Håkan Lindberg som är en hängiven hembryggare.
De senaste åren har det bryggts runt 10 000 liter öl årligen i Lövstabruk.
– Den volymen gör att verksamheten går runt och ger ett litet överskott. Målet är att på tre år nå upp till 50 000 liter per år samt finnas på flera systembolag, restauranger och pubar. Det ger bättre förutsättningar för att utveckla verksamheten, förklarar Tomas Eriksson.
Ambitionen är att utveckla den belgiska öltraditionen med olika öl med rejäla smaker där både kryddorna och jästkulturen är påtaglig.
– Vallonerna som kom hit från Belgien bryggde öl här. Vi har hittat en del recept från dem i både Karlholmsbruk och Söderfors som vi kommer att brygga efter, förklarar Christer Joelsson.
Går allt som det ska den första nya ölsorten tappas upp på flaska eller burk någon gång i början på nästa år.