Bergtäkt vid E4 kan bli badsjö för Tierpsborna

Nya E 4 kan bli en lyckträff för Tierpsborna. Det senaste tillskottet är en badsjö på cirka 40 000 kvadratmeter vid Sjukarby, fem kilometer norr om Tierps samhälle. Det är bergtäkten vid Sjukarby som kommer att bli en liten sjö i framtiden när täkten tömts på sitt innehåll.

Tierp2004-10-30 10:02
— Trots att Uppland är platt har vi oväntat bra klarat bergförsörjningen i form av schaktmassor. Vi klarar faktiskt hela sträckan Danmark—Läby på 35 kilometer genom berg som finns i väglinjen, säger Owe ­Ekman, Vägverkets projektchef.
— Kring Hemringe söder om Fullerö finns en stor bergtäkt som vi spränger och bergkrossar oss igenom till 10—15 meters djup med prima bergmaterial, säger han.
Också sträckan Läby—Frebro, 20 kilometer, räcker berget i väglinjen till. Brist är det där­emot på den sista delen, 23 kilometer upp till Mehedeby.
I skogarna norr om Tierp består underlaget mest av morän, som inte idealiskt att bygga en motorväg på.
— Vi saknade 1,3 miljoner ton berg till vägfyllnad, ett underskott vi vetat om en längre tid. Vi fann en lämplig bergtäkt bara 500 meter från E 4-dragningen som länsstyrelsen gav oss tillstånd att använda, säger Tage Pettersson, Peabs projektchef i Tierp för sträckan Läby— Mehedeby.

Gynnsam placering
Peab har redan lastat av jord från berget och börjat spränga, krossa och köra ut bergmassor på nya E 4.
Bergtäkten ligger vid Sjukarby, fem kilometer norr om Tierps samhälle, en dryg kilometer söder om Vallskogabäcken norr om järnvägen.
Där har en ny bro byggts under E 4 för den lilla skogsvägen som leder till bergtäkten — och blivande badsjön — vid Sjukarby.
— Platsen ligger gynnsamt till för oss ur miljö- och trafiksynpunkt, knappt 500 meter från väglinjen. Vi kan transportera berggruset utan minsta störning med transporter på andra vägar, säger Tage Pettersson.

Bad som sex fotbollsplaner
Sjukarbys badplats kommer att bli drygt 200 x 200 meter, eller cirka fem—sex fullstora fotbollsplaner. Botten, det sprängda djupet, blir upp till tio meter.
Vattnet till badsjön beräknas att fyllas naturligt, det vill säga genom regn och att grundvattnet stiger upp.
— Det är inte planerat att vi skall köra dit vatten.
— En ny egen badsjö blir ett stort bonus för invånarna i Tierps kommun som har dåligt med badsjöar inpå knutarna. Tierps miljöansvariga har också stöttat oss vad gäller bergtäkten, säger Tage Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om