Berättelser i barndomen födde bokidé

Skärplingebon Anneli Wiberg har skrivit en barnbok. Hennes pappas pedagogiska berättelser i barndomen har fått nytt liv i boken ”Augusta vill inte städa”.

Anneli Wiberg stortrivs med livet på landet. "Jag gillar att bara kunna dra på mig stövlarna och gå ut på gården", säger hon.

Anneli Wiberg stortrivs med livet på landet. "Jag gillar att bara kunna dra på mig stövlarna och gå ut på gården", säger hon.

Foto: Peter Frisberg

Tierp2016-03-04 17:41

Jag träffar Anneli och hennes sambo David i Walnaes gamla skola utanför Skärplinge. De är båda från Stockholm och köpte skolan för fem år sedan. Där har de hittat sitt paradis och kan ägna sig åt sina djur, odling och renovering av det närmare 600 kvadratmeter stora huset.

På köksbordet ligger Annelis debutbok.

– Det är min pappa som är boven bakom den här boken, säger Anneli med ett skratt.

När hon och hennes yngre systrar var små brukade deras pappa berätta historier om en flicka som han kallade Augusta.

– Vi var lite bråkiga. Allt som vi gjorde hade Augusta redan gjort och pappa berättade hur det kunde gå om man till exempel lade handen på en het spisplatta, berättar Anneli.

Ända upp i övre tonåren kunde pappan skicka med Anneli små förmaningar genom någon historia om den fiktiva flickan Augusta.

– Augusta var som ett osynligt syskon och fanns med även när jag skulle ut och hänga med mina kompisar, säger Anneli.

När hon flyttat hemifrån föddes idén om att skriva ned Augustagrejen, som hon kallar den. Hon började forma egna berättelser om den lilla flickan och till slut hade hon samlat på sig en hel del. På arbetsplatsen i Stockholm berättade hon för en jobbarkompis om Augusta och det ledde fram till ett samarbete som till slut blev en bok. Camilla Lundberg är arbetskamraten som gjort illustrationerna om Augusta.

– Jag berättade för Camilla hur jag såg Augusta i mitt inre och hon började rita för att få fram henne. När hon visade mig resultatet var det precis som jag hade föreställt mig Augusta.

– Det är så häftigt att sitta här med en bok om Augusta som jag hörde så mycket om i barndomen. Camilla har gjort henne så söt, säger Anneli.

När de hade samlat texter och illustrationer började de det mödosamma arbetet med att få något förlag att nappa på jobbidén.

– I första rundan fick vi bara nej. Men vi gjorde ett nytt försök och då fick vi ett ja från ett förlag i Västerås.

De skickade allt material till förlaget som satte ihop ett förslag till layout. Anneli och Camilla hade en hel del synpunkter och efter mycket mejlande fanns till slut något som alla var nöjda med. I början av december kom böckerna från tryckeriet, lagom till julmarknaden som Anneli och David anordnade i skolan.

Vad säger din pappa om att du skrivit en bok om Augusta?

– Han tycker att det är jättekul, men säger att han borde ha kommit på idén själv, säger Anneli.

Fakta Många aktiviteteri den gamla skolan

Den gamla skolan som Anneli och David köpte för fem år sedan är mer än en bostad.

Den har blivit ett hem för två barn som familjehemsplacerats hos paret. Här har Anneli och David också sina djur – två hundar, tre katter, höns och tupp.

De anordnar även marknader, både på våren och till jul.

De har också öppnat skolsalen för visningar där Skärplingebor som en gång i tiden varit elever i skolan kan komma tillbaka och minnas.

Anneli drömmer också om att kunna öppna ett kafé.

I den stora trädgården odlar de biodynamiskt och har samlat på sig material för att bygga ett växthus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om