Bensin och mat gav företagspris

Trion bakom nystartade macken i Örbyhus och duon bakom T&P Kök och bar i Tierp är årets företagare 2011 i Tierps kommun.

Med snart tolv års erfarenhet från egna krogen T&P belönades Peter Bohlin och Thomas Pettersson på onsdagskvällen med utmärkelsen årets företagare 2011 i Tierp. Priset går också till trion bakom macken i Örbyhus.

Med snart tolv års erfarenhet från egna krogen T&P belönades Peter Bohlin och Thomas Pettersson på onsdagskvällen med utmärkelsen årets företagare 2011 i Tierp. Priset går också till trion bakom macken i Örbyhus.

Foto: Anders Badner

Tierp2012-03-21 21:25

Macktrion som driver bensinstation med namnet Örbyhusmacken AB, nämligen Ewa Erixon, Peter Hedén och Torbjörn Wiking, får priset för att de med framtidstro engagerat bygden för att finansiera och bygga en mack, när de stora oljebolagen dragit sig bort från orten.
– Det känns så uppmuntrande att få priset, för det här projektet är ju en satsning på hela bygden. Redan när vi hade vårt första öppna möte om idén så upptäckte vi att engagemanget i bygden var över all förväntan, säger styrelseledamoten Ewa Erixon.

Just nu jobbar styrelsen med att få medlemskort till mackarna, ett projekt som tagit längre tid än väntat.
– Det har strulat med leveranser och funktioner. Vi var ju noviser allihop när vi började för tio månader sedan, så trodde vi att det skulle gå mycket fortare. Men nu är det snart löst. När vi har rott det i land och ser att verksamheten fungerar friktionsfritt så har vi fler idéer. Bland annat en tvätthall och möjlighet för annan verksamhet som korvkiosk eller butik, berättar hon.
Det går väldigt bra för macken, bilister har tankat för ungefär en miljon kronor per månad sedan starten.

Den andra pristagaren för 2011 är restaurangen T&P Kök och bar, allmänt kallad TP, som startades av kocken Peter Bohlin och hans barndomskamrat Thomas Pettersson hösten 2000. Prismotiveringen talar om att våga anta utmaningar och utveckla företaget med hårt arbete. Förutom lunchrestaurang driver de personalmatsalarna på Atlas Copco och Munters, samt har fest- och cateringverksamhet.
Helgbruncher och temakvällar är annat som kunderna får smaka mer och mer av.
– Kul att bli uppmärksammad och allra roligast att någon som vi kanske ser varje dag nominerat oss.
Det säger en överraskad Peter Bohlin. Han är kocken som med lärarerfarenhet från restaurangskolan i Tierp drog med sig en kompis som vid tidpunkten för krogstart bara kände restauranger ur gästperspektiv.
– Jag hade ju lite erfarenhet av att utbilda, konstaterar kocken, som sätter högt värde på kompanjonens driv att utan branschkunnande ge sig in i ett jobb med många arbetstimmar i månaden.

TP-ägarna tvekar inte om vad prispengarna ska användas till:
– Det blir något med personalen. Vi har pratat om en studieresa till Stockholm, säger Peter Bohlin.
2011 års pristagare mottog belöningarna, framför allt 10 000 kronor i prispengar till vardera företag,
i samband med en företagarkväll i Tierps kommunhus på onsdagskvällen.
 

FAKTA

25 år med prisutdelning
Onsdagskvällens prisutdelning var den 25:e i ordningen och skedde helt enligt traditionen på en så kallad torgdag, ett mötestillfälle mellan företagare, entreprenörer och Tierps kommun. Kommunen och företagarföreningen samverkar både om torgdagen och om att utse mottagare av det årliga företagarpriset. Bland mottagarna sedan slutet av 1980-talet har funnits både små och stora företag och företrädare för såväl industri som handel, service och tjänsteföretag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om