Befolkningstillväxt utmaning för förskolan

Betydligt mer än dagens tusen förskolebarn och en rejäl ökning av antalet förskolelärare - det kan vara framtidens förskola i Tierps kommun.

Arbertsplats. Den gamla förskolan är riven i Vallskoga och en ny ska byggas som ska vara inflyttningsklar under 2019.

Arbertsplats. Den gamla förskolan är riven i Vallskoga och en ny ska byggas som ska vara inflyttningsklar under 2019.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2018-02-06 12:57

– Ett ökat barnantal innebär självklart en stor utmaning för kommunen, men vi arbetar kontinuerligt med detta och har en beredskap så att vi alltid ska kunna följa lagen och erbjuda alla som har ett behov en förskoleplats, säger Annica Lagman, verksamhetschef med ansvar för förskolan i Tierps kommun.

I dag finns det totalt 1 079 barn på 18 olika förskolor i kommunen.

I framtiden kan den siffran vara mycket högre.

– Utgår man från prognosen när det gäller befolkningstillväxten och att vi bygger så mycket som vi tänkt så kommer kommunen att ha växt från 21 000 innevånare till 25 000 år 2030, säger Annika Lagman och hänvisar till kommunens visionsarbete för framtidens Tierp.

Hur många av dessa 4 000 möjliga nya kommuninnevånare kan vara förskolebarn?

– Jag följer befolkningsstatistiken noggrant för att säkerställa att alla de förskolebarn som finns bland dessa 4 000 får en plats på förskolan.

I förra veckan invigdes nybyggda Kvarnbackens förskola i Tierp med plats för 120 barn.

I Vallskoga i Tierp byggs en ny förskola för 120 barn som ersättning för den tidigare som dömdes ut och fick rivas och i Skärplinge och Karlholm byggs två nya förskolepaviljonger.

De här förskolorna täcker det behov av förskoleplatser som kommunen har på kort sikt.

För att klara det långsiktiga behovet krävs ytterligare förskolor samt renoveringar och utbyggnad av redan befintliga förskolor.

– Det är svårt att säga hur många nya skolor det kan handla om. I dag har vi många mindre förskolor som bara har en av delning med tjugo barn. En del av dessa kan vara aktuella att bygga ut och så kan det tillkomma nya, förklarar Annica Lagman.

Var finns den största efterfrågan på förskoleplatser?

– Generellt kan man säga att föräldrar vill att deras barn ska i förskola på den ort där de bor. Sett till antalet platser så är den största efterfrågan i dag i Tierps tätort, men även i Örbyhus märker vi en ganska stor efterfrågan. Många väljer att bosätta sig där på grund av bra kommunikationer med Upptåget, redogör Annica Lagman.

Flera barn kräver inte bara flera förskoleplatser utan även mera personal. I dag jobbar cirka 200 personer (förskolelärare och barnskötare) inom förskolan i kommunen.

– Blir de här siffrorna verklighet så kommer behovet av förskolepersonal att öka markant, säger Annika Lagman.

Att ligga mellan utbildningsorterna Uppsala och Gävle ökar möjligheten för Tierps kommun att rekrytera kompetent personal. Närheten till de båda storstäderna och det löneläge som råder där gör att det ibland blir tuff konkurrens om arbetskraften.

– Småskaligheten ochy lägre levnadskostnader i Tierps kommun kan delvis kompensera inkomstskillnaden. För tillfället pågår ett projekt där 21 barnskötare, delvis på betald arbetstid och med betald kurslitteratur får gå och utbilda sig till förskolelärare. För oss är det viktigt att ta hand om personalen och ge dem rätt förutsättningar i sitt arbete, säger Annica Lagman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!