En del av grovjobbbet med att hitta nya dialogformer görs av kommunfullmäktiges demokratiberedning. Till tisdagens sammanträde lämnade beredningen mötesrummen och bjöd in elever och lärare till Högbergsskolans aula under rubriken "Let's talk demokrati – på riktigt". Gruppens ordförande Lars-Peter Hållstrand (S) började med att berätta om pågående arbete, exempelvis med de riktlinjer för utvecklad medborgardialog som nu är färdiga för debatt i fullmäktige.
Inledningsvis hade samtalet svårt att ta fart. Men demokratiföreträdarna gjorde sitt bästa, till exempel Håkan Thomsson (MP) som manade till att göra sin röst hörd:
– Man får de politiker man förtjänar. Det är viktigt att välja och viktigt att signaler från er når oss. Sen måste inte alla engagera sig hela tiden.
Från åhörarhåll formulerade Alfred Åmark något av det han ser som hinder för att en dialog ska kännas meningsfull:
– Hur ska vi kunna veta att det vi säger och tycker tas emot. Som ung blir man ofta nedvärderad.
Det måste vara viktigt på och på riktigt, var det samfällda svaret han fick. Själv har han följt sin övertygelse och engagerat sig i Vänsterpartiet, för att ge sitt bidrag:
– Folk litar inte på politiker, förtroendet måste byggas upp, sa han.
Politikerna passade på att propagera för kommunfullmäktiges sammanträden, särskilt det närmast följande tisdagen den 10 juni, med en särskild temadebatt om ungdomar.
– Överös oss med mejl. Vi behöver hjälp med vilka frågor som ska drivas i en sådan debatt, sa Håkan Thomsson (MP).