Baskunskap med babysimulatorer

På tisdagen hade gymnasiesärskolan i Tierp en temadag om barnkunskap. Ett av momenten tog andan ur eleverna.

Särgymnasieläraren Rose-Marie Berglund använder specialgjorda babydockor i ämnet barnkunskap i Högbergsskolan, bland annat för att visa vad som händer i hjärnan när en baby skakas.

Särgymnasieläraren Rose-Marie Berglund använder specialgjorda babydockor i ämnet barnkunskap i Högbergsskolan, bland annat för att visa vad som händer i hjärnan när en baby skakas.

Foto: Elin Samrell

Tierp2014-04-02 11:13

– Det var lärorikt. Men det om vad som händer om någon skakar en bebis var mycket jobbigt, sade 18-årige Jennifer efter en lektion.

Den handlade bland annat om vilka hjärnskador ett spädbarn kan få om det ruskas om, och om vilka men det kan få om mamman nyttjar alkohol eller droger under graviditeten. Till sin hjälp hade särgymnasieläraren Marie-Louise Berglund avancerade simulatordockor. Hon ligger i frontlinjen när det gäller undervisningsmetoden.

Hon funderade på hur man kunde bygga en bro mellan teori och praktik och fick kontakt med det danska företaget Studica Nordic som tillverkar digitala undervisningsverktyg, bland annat spädbarnssimulatorer. De är programmerade att skrika med inspelat skrikljud och att tystna vid beröring precis som riktiga spädbarn. En docka har ett utseende karaktärisktiskt för en alkoholskadad baby. En annan dock simulerade narkotikaskador. Den lyftes runt i elevgruppen så att alla fick känna hur barnet skrek och darrade av abstinens. Rose-Marie Berglund berättade om de hjärnskador som ett spädbarn kan få redan vi en lätt omskakning. Ett spädbarns huvud är relativt tungt och med en docka med en synlig och blinkande hjärna visade hon vad som händer vid en omruskning.

– Hjärnan skvalpar. Det blir blödningar. Centrum för syn, tal och känslor kan skadas, sade hon.

Då tystnade klassen. Undervisningen handlade om grundläggande saker, men dockmetoden är inte särskilt utbredd.

– I Danmark använder man dessa dockor mycket i skolorna. Men inte i Sverige, säger Rose-Marie Berglund.

lars.gunnarsson@unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om