Ganska lugnt och mindre skräpigt än förra året, konstaterade Tierps tf kommunchef Per Jonsson efter en besöksrunda på tisdagsmorgonen.
Tillsammans med kommunens renhållningschef Jens Gissberg gjorde han en tur i skogarna mellan Östanås och Mehedeby, för att bilda sig en uppfattning om dagsläget och som förberedelse för ett planerat möte senare på dagen mellan kommun, polis och markägaren Stora Enso.
– Det är svårt att uppskatta hur många som finns kvar. Kanske 150-175 i dagsläget, uppskattade Per Jonsson.
Det ska jämföras med som mest kanske bortåt 600 personer i de två anvisade och några spontana, av myndigheterna kallade illegala, läger i skogarna längs gamla E4 mellan Tierp och Mehedeby.
– Några ställen har de lämnat helt.
Att det är mindre skräpigt och mer välordnat kan delvis förklaras av kommunens insatser med att ställa ut sopcontainrar vid de båda planerade lägren. Längs stora vägen står också en färskvattentank som kommunen ordnat. Även latrinkärl av typen campingtoaletter har placerats ut. Men renhållningschef Jens Gissberg vet inte var de tagit vägen.
– Kanske de använts till att plocka bär i, funderar han.
Vart plockarna tagit vägen vet tf kommunchef Per Jonsson inte så mycket om.
– 25 stycken skickades till Stockholm i förra veckan. 17 personer hämtades av bulgariska ambassaden under måndagen. Den sistnämnda gruppen hade då genom kommunens försorg över helgen fått tak över huvudet och tillgång till dusch i Centralskolan.
Ytterligare nio har fått hjälp av kommunen att ta tåget till ambassaden i Stockholm.
– De vi upplevt som sämst bemedlade och de som själva velat komma härifrån, säger Per Jonsson.
Han tror att de sämst ställda har lämnat skogen, liksom han tror att de som är kvar är bättre förberedda, många med erfarenheter från tidigare år och inställda på att invänta bättre tillgång på bär. Tisdagens möte mellan kommun, polis och den stora markägaren beskriver Per Jonsson som ett utbyte av information, men utan några nyheter eller krav på nya åtgärder eller strategier. Markägarens beslut att avvakta med avhysningar kvarstår också.
– Man låter det fortsätta som det är och vi ses om en vecka igen.
Till det relativa lugnet tror han att bärtillgången bidrar.
– Alla blir ju på bättre humör om det finns bär så de kan ge sig ut och plocka och det trillar in pengar, säger han.
För Tierps kommun innebär de utländska bärplockarna en del merkostnader, främst i form av merarbete för personal och så småningom i form av insatser för att städa upp skräp, men tf kommunchef Per Jonsson säger att det är för tidigt att summera.
– Han kan inte heller säga hur mottagandet av bärplockare ska föras till en högre myndighetsnivå, även om det redan sagts från kommunhåll att det inte bara kan vara en kommunal angelägenhet och ett lokalt ansvar.
– På något sätt måste det här lyftas eftersom det kommer fler och fler varje år. Gör man inget blir det bekymmer då också, men det återstår att summera och det är för tidigt att säga något om nästa år.
Per Jonsson vill heller inte diskutera bäruppköparnas roll, till exempel om det vore rimligt att även de fanns med i samverkansarbetet med myndigheter och markägare för att förbereda bärsäsongen. Inte mer än att säga:
– Det vore ju konstigt att inte samverka och det vore önskvärt om uppköparna tog mer ansvar för vad som händer i skogen.