Barnkläder till behövande

Nathanaelsgårdens flitiga stickgrupp lämnar varje år barnkläder till behövande barn i världen. Nu har höstens hjälparbete dragit igång.

Stickar för att hjälpa. Ett tjugotal kvinnor har samlats den här första träffen för säsongen i Nathanelsgården.

Stickar för att hjälpa. Ett tjugotal kvinnor har samlats den här första träffen för säsongen i Nathanelsgården.

Foto: Christer Bergström

Tierp2017-09-28 08:52

Varje tisdag förmiddag fram till slutet av året träffas gruppen i Nathanelsgården. Den här första träffen för säsongen har ett tjugotal kvinnor kommit för att umgås och hjälpa varandra med att reda ut små fnurror och stora härvor. Men det viktiga är hjälparbetet.

– Vem som helst kan kan komma och vara med. Antalet varierar från vecka till vecka, vi har flera som varit med sedan stickgruppen startade för cirka tio år sedan, berättar IngaLill Domeij, en av de volontärer som frivilligt hjälper till med stickkaféet.

Med hjälp av pengarna som kommer in från tisdagsfikat, 10 kronor per person, kan gruppen finansiera inköp av garner. Kaffebrödet turas de om att baka.

Kvinnorna sitter runt ett stort långsmalt bord. På bordet ligger runda nystan i olika färger, vid sidan av bullar och kaffetermosar. Alla är fullt upptagna med handarbetet de har framför ögonen och stickar i kapp. Vid ett annat mindre bord har en stor mängd färdiga plagg lagts som sedan läggs i kartonger. Det är tröjor, vantar, byxor och andra plagg i alla dess färger och mönster.

IngaLill Domeij visar pyttesmå barnkläder som gruppen stickat och som ska lämnas till Akademiska sjukhusets Neonatalmottagningen för tidigt födda barn.

Den här tisdagen har Tierps pastorats diakon Carina Vindeland slutit upp.

– I stickgruppen får kvinnor nya kontakter med andra kvinnor. Man lär sig sticka och lär känna varandra. För nyanlända är gruppen ett bra sätt att lära sig det svenska språket, säger hon.

Upprinnelsen till stickkaféet var när Tolfta församling för cirka tio år sedan stickade en lång röd halsduk i Röda Trådenprojektet. Flera hundra personer

stickade halsdukar som fogades samman till en enda lång. Det var meningen att den skulle bli fem kilometer lång och rullas ut från Tolfta kyrka till Nathanaelskyrkan, men halsduken blev åtta kilometer. Dessutom gjordes 500 filtar.

På den vägen är det.

Barnplaggen hämtas av 81-åriga Ulla Lander i Västland. som ser till att kläderna skickas med långtradare till Hudiksvall och vidare till länder som Lettland och Ryssland.

Något som stickgruppen redan talar om är vad som händer i samband med terminsavslutningen:

14 november arrangerar gruppen ett musikkafé i Nathanelsgården med livemusik av Egons Kvartett. 2 december presenterat stickgruppen en julkonsert.

– Då samlar vi bland annat in pengar till Svenska kyrkans internationella hjälparbete, säger IngaLill Domeij.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!