Barnen som släcker lampan

På lördag släcker människor över hela jorden sina lampor i en manifestation mot den globala uppvärmningen. Centralskolans fritids i Tierp uppmärksammar kampanjen Earth Hour genom att prata om miljöfrågor hela veckan.

Storstädning. Centralskolans fritids ägnar veckan innan Earth Hour till att prata om miljöfrågor. Trots snålblåst samlade de skräp på skolgården som sedan källsorterades. Från vänster: Emelie Melin, Elliot Eklund, Leo Brink och Sara Wadelius.

Storstädning. Centralskolans fritids ägnar veckan innan Earth Hour till att prata om miljöfrågor. Trots snålblåst samlade de skräp på skolgården som sedan källsorterades. Från vänster: Emelie Melin, Elliot Eklund, Leo Brink och Sara Wadelius.

Foto: Staffan Claesson

Tierp2015-03-27 15:32

Videon är inte längre tillgänglig

Barnen på Centralskolans fritids slår sig ner i en cirkel på golvet. Några tittar spänt på den stora projektorduken som hänger på väggen, andra kastar en kudde på varandra.

– Kommer ni i håg vad Earth Hour är för något, frågar fritidspedagogen Lena Pettersson.

Nästan alla barn räcker upp händerna. Svaren är spridda: ”Att man inte ska stöka ner i naturen”, ”spara energi”, ”man släcker lampan”, ”jag tror att det betyder jordtimmen”.

Lena Pettersson berättar om vad kampanjen går ut på och visar några filmer från förra året då stora byggnader släcktes ner runt om i världen. Barnen tittar, pekar och frågar var filmerna kommer ifrån.

Earth Hour är en kampanj som startade 2007 i Sidney, Australien. Över två miljoner människor och två tusen företag deltog och minskade stadens elförbrukning med tio procent under en timme. Sedan dess har kampanjen vuxit och engagerat människor i hela världen. Enligt Earth Hours officiella hemsida deltog människor i 162 länder i förra årets kampanj. Några av dem finns alltså i Tierp.

– Vi har gjort det här i flera år nu. Jag tror att det är viktigt eftersom det är i den här åldern som man lär sig hur man bör tänka och agera. Som jag ser det så är det här ett sätt att påverka barnen som endast är positivt, säger Lena Pettersson.

Hon menar att de pratar om miljöfrågor året runt på fritidsverksamheten, men att det får extra fokus veckan innan Earth Hour. Barnen får bland annat samla skräp, samt lära sig om återvinning och energiförbrukning. Intresset varierar, medger hon, men Earth Hour hjälper till eftersom det är väldigt konkret och lite spännande att släcka lamporna under en timme.

– Jag ska släcka lampan för att spara el så jorden inte blir varm. Då ska jag tända ett stearinljus och spela något spel, säger Stina Värnerbjörk som går i andra klass på Centralskolan.

Men fritidsgruppen gör också insatser för att närmiljön ska bli bättre. I dag är det den stora skräpplockardagen och barnen ger sig ut med påsar för att samla ihop skräp på skolgården som de sedan källsorterar.

– Det är bra att vi samlar ihop skräp eftersom jag inte vill att naturen ska se ut som en soptipp. Earth Hour handlar om att spara energi för att rädda naturen, det är av samma anledning som vi samlar skräp, säger Elliot Eklund.

Earth Hour

Under en timme uppmanas alla som vill delta i manifestationen Earth Hour att släcka sina lampor och stänga av elektronisk utrustning.

Manifestationen som syftar till att uppmärksamma onödig energiförbrukning och människors miljöpåverkan drivs av Världsnaturfonden.

Den 31 mars 2007 hölls den första Earth Hour i Sidney Australien. Sedan dess har manifestationen vuxit till en global rörelse som engagerar människor i 162 länder.

Earth Hour har kritiserats för att inte göra någon faktiskt skillnad för miljön. Men ansvariga för projektet menar att det är en symbolisk manifestation som ämnar höja människors och makthavares medvetenhet om miljöfrågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om