Kvinnan har tillsammans med sin son varit placerad på ett utredningshem sedan i december 2019. Det var socialtjänsten som inledde den aktuella utredningen efter information från utredningshemmet då det framkommit att kvinnan påvisat brister i sin omsorg.
I domen hävdar kommunen att kvinnan haft problem mitt sitt psykiska mående, något som gått ut över sonen. Under tiden som familjen varit placerade på utredningshemmet har det påvisats att kvinnans omsorgsbrister varit så pass omfattande att en eventuell samplacering på ett familjehem inte skulle uppfylla barnets skydds- och omvårdnadsbehov.
Med anledning av detta vill kommunen omhänderta sonen enligt LVU, lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. Något som kan antas då behövlig vård inte kan ges med vårdnadshavarens samtycke, det menar Tierps kommun.
Förvaltningsrätten å andra sidan, menar att det inte finns någon grund för vård enligt LVU då förhållandena hos mamman, om hon bereds hjälp genom rätt stödinsatser, inte är sådana att det föreligger risk för barnets hälsa och utveckling.
Enligt utredningen har det skett en positiv utveckling och förbättring i kvinnans omsorgsförmåga under den tid som stödinsatser har tillgängliggjorts för henne.
Därför väljer förvaltningsrätten att avslå kommunstyrelsens utskott för barn och ungdom i Tierps kommuns ansökan om att sonen ska beredas vård med stöd.