Var det längtan att komma närmare havet som fick dig att nappa?
– Jag har pendlat till Uppsala i många år och kan inte tänka mig att bo i tätort, men jag såg det som en intressant uppgift att jobba närmare uppdragsgivarna, medborgarna.
Vad innebär uppdraget som kommunpolis?
– Vi från polisen kan inte göra allt och vi ensamma kan inte förebygga alla brott. Men tillsammans med kommunen och föreningar kan vi försöka hitta lösningar. Jag arbetade länge med rångruppen i Uppsala, som i samverkan med handeln skulle motverka ökningen av butiksrån och skapa större trygghet för butiksanställda. Därifrån har jag många goda exempel att använda.
Vad har du gjort hittills?
– Jobbet började omgående med medborgardialoger för att få reda på vad allmänheten vill ha ut av polisens arbete. Medborgarlöftena som undertecknats mellan polisen och kommunerna är slutprodukten av dialogerna. Nu ska löftena infrias och dialogerna återkommer för att utveckla medborgarlöftena. Vi har också börjat besöka flyktingförläggningar och hvb-hem med asylsökande ungdomar för att informera om lag och rätt på olika språk. Vi berättar om polisens arbetssätt och svenska rättsregler. Det är bra med mänskliga möten för att nå fram bättre och det är viktigt att visa upp en demokratisk polis som alla kan vända sig till.
På vilka sätt kommer medborgarna att kunna möta dig?
– Jag finns med i medborgardialoger och utbildningar för nyanlända. Men jag kommer framför allt att jobba med samrådsmöten med kommuner, föreningar med mera. Vi ska genomföra trygghetsvandringar, särskilt runt resecentrum i Tierp och Örbyhus. Våra fyra områdespoliser för Heby, Tierp, Älvkarleby och Östhammar är mycket ute i skolor och på fritidsgårdar för att möta ungdomar. Men jag bangar inte heller för att göra skolbesök. Från 2 mars öppnar vi polisstation i Älvkarleby en dag i veckan och snart även i Heby.
Är det något särskilt du brinner för?
– Barn och äldre är mer försvarslösa och utsatta. Det känns extra tungt när äldre blir lurade, till exempel då de kanske varit godtrogna och släppt in några obekanta. Jag har besökt och informerat några pensionärsorganisationer. Det viktigaste budskapet är att vara vaksam, till exempel om någon okänd ringer på och ber om vatten, frågar efter vägen eller liknande. Barn är också utsatta och kan ha svårt att värja sig mot brott.
Hur går utredningen av inbrottsvågen över Hållnäshalvön?
– Vi grep två personer och hittade i samband med det mängder av misstänkt stöldgods. vi har kunnat binda en del av godset till 12-13 inbrott i Norduppland, men inget av godset har kunnat härledas till Hållnäs. De båda är åtalade och rättsprocessen väntar. Från Örbyhus och Tobo har det på senare tid anmälts flera inbrott dagtid. Vi grep först fyra personer och den senaste veckan ytterligare två personer i samband med bostadsinbrott dagtid.
Stämmer det att polisen i Tierp inte tar emot cyklar som misstänks stulna?
– Jag känner igen en sådan historia. En av våra medarbetare kände igen cykeln och visste att den inte legat slängd efter gatan mer än några dagar. Visst tar vi emot misstänkt stöldgods. Men en cykel ska ha varit övergiven minst två veckor innan vi tar emot den. En rättmätig ägare kan ju vara bortrest och ska ha möjlighet att hämta den. Så i det aktuella fallet hade upphittaren helt enkelt lite för bråttom.
Är det stora skillnader i polisarbete i storstad och glesbygd?
– Det är på många sätt enklare att vara polis i en storstad, där det är närmare till hjälp och undsättning. För jag får aldrig hamna i underläge. Därför är det viktigt med bra bemötande och att visa respekt för människor även om det är bråkiga situationer. Visst kan långa utryckningstider i glesbygd vara ett problem, men alla våra bilar är i princip rullande poliskontor och ofta är vi i närheten ändå.