Ur en påse fiskar hon upp en citron som har fått vingar, en läderväska som är formad som en hand och ett tygstycke med en näsa fastklistrad – sedan får barnen gissa vad de udda kombinationerna ska föreställa.
– En citronfjäril! En handväska! En näsduk!
Svaren kommer snabbt.
Eleverna har redan läst Anna Ribbings böcker i klassen och tillverkat egna bananflugor, inspirerade av Ribbings prisbelönta debutbok Bananflugor och kramsnö. De gipsade gula bananerna hänger i snören ovanför bänkarna, vajar fram och tillbaka med plastögon och vingar av tyll.
– Ord har alltid intresserat mig. Men som liten hade jag svårt att tolka vissa av dem. Jag frågade aldrig någon men undrade jämt var hålet i håltimmen egentligen fanns, säger Anna Ribbing.
Eleverna sitter tysta när hon berättar om hur hennes storebror en dag tappade rösten.
– Jag letade efter den under sängen och i garderoben, men hittade den inte någonstans. Som tur var kom den tillbaka av sig själv dagen efter, förklarar Anna Ribbing.
I veckan har hon besökt sammanlagt fjorton skolor, tillsammans med kommunens utvecklingspedagog Britt-Marie Sandin Andersson.
– Vi tränar läsningen mindre i dag. Det krävs ungefär 5 000 timmars övning för att man ska bli riktigt bra på att läsa, och vissa måste kämpa för att riktigt finna läsglädjen, säger Britt-Marie Sandin Andersson.
Därför menar Anna Ribbing att det är viktigt att barnen faktiskt har roligt och får vara kreativa i sitt språk.
– Språket är inte fastlåst, och jag tror på att berika det och väcka nya tankar. Man ska inte göra språket litet bara för att man pratar med barn. Någon gång måste vara den första som man hör ett nytt ord, säger hon.
Och det är inte bara barn som har glädje av att laborera med språket.
– Jag har faktiskt fått en del frågor om att skriva en liknande bok för vuxna. I olika språk använder vi olika bilder för att uttrycka samma sak och mina böcker har använts i SFI-undervisning.
Hon räcker fram en påse med hundra papperslappar åt eleverna, ”tillsammans
kan de bilda tio tusen nya ord” säger hon, och låter eleverna rita teckningar av sina nyss uppfunna ord.
På Alva Hedins lappar står ”sjuk” och ”silver” med tydliga bokstäver och hon funderar över innebörden.
– Silversjuk... Det kanske är ett sjukhus som är gjort i silver. Eller ett sjukhus som kom på andra plats i sjukhus-VM. Och så tar det bara emot sjuka silvermedaljörer, säger hon finurligt och greppar pennan.