Bakning populärt i Hållnäs

Hållnäsveckan pågår. Ett av de populäraste inslagen är bagarstugan i Hållnäs. Den hade öppet hus under torsdagen och då var det fullt med folk i den varma stugan invid församlingshemmet.

Bagarstugan är populär under Hållnäsveckan.

Bagarstugan är populär under Hållnäsveckan.

Foto: Lars Gunnarsson

Tierp2011-07-28 17:03

Längs det långa bakbordet kavlade barn i långa rader på degen så att den blev så tunn som den måste vara för att bli riktigt Hållnäsbröd.

En av de flitigaste var fyraårige Agnes Thunberg, från Stockholm men sommarboende på Hållnäshalvön.

Är det kul att baka?
- Ja.

Hampus Götehed stod bredvid och kavlade frenetiskt och var ett år äldre. Han hade även hunnit med att provsmaka på en bit Hållnäsbröd. Han gillade det.

Det speciella brödet är ett mellanting mellan tunnbröd och hårt bröd. Degen ska kruskavlas på båda sidor och göras väldigt tunnt innan det läggs i den stora bakugnen för att få den rätta fastheten. Mannen bakom brödet är Nore Karlsson. Men det är inte så historiskt som man kan tro. Hållnäsbrödet skapades närmare bestämt 1989.
– Det ska vara anis, fänkål och pomerans i degen. Det är det som ger smaken, säger Eva Håkansson, från hembygdsföreningen.

Det är föreningen som har hand om bagarstugan och som hyr ut den till alla som vill pröva på att baka i en gammaldags ugn.

Hållnäsveckan fortsatte på torsdagskvällen med konsert i Hållnäs kyrka med Maria l Hallengren och Camilla Gunnarsson. På lördag är det dragspelsstämma ocjh logdans och på söndags är det stora Hållnäsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!