Badombyggnad orsakar debatt

Ombyggnaden av Aspenbadet beräknas bli 11,6 miljoner kronor dyrare än vad som sagts tidigare. Slutnotan landar därmed på nära 44 miljoner. Majoriteten fick i kommunfullmäktige gehör för extrapengarna i budget för 2010 och 2011. Oppositionen ville avbryta upphandlingen.

Tierp2009-12-17 08:00
Det som drivit på kostnaden är bland annat vattenreningsanläggning och markjobb. I samråd med den konsult som kommunen anlitat väljer man även att beställa extra väderskydd.
- I princip bygger man och plastar in hela byggplatsen, för att minimera fukt.
Det säger planeringsingenjör Tony Persson.
- Ett bad är en väldigt komplex byggnad vad gäller fukt, både inifrån och utifrån. Ju mindre fukt man tillför desto bättre kvalitet och livslängd.

Upphandlingen var tvådelad, en för husbygget och en för vattenreningsanläggning. Efter förlängd anbudstid fick kommunen svar från fem entreprenörer på byggsidan och två till vattendelen. Kommunstyrelsens arbets-utskott valde vid sammanträdet på tisdagsmorgonen de båda billigaste. Bygget ska utföras av företaget Byggtec Gävleborg AB och vattenlösningen ska göras av Gamiva AB i Gnesta.
För att klara hela projektet beslutade tisdagskvällens fullmäktige om tillägg på 3,6 miljoner kronor i budgeten för 2010 och 8 miljoner för 2011.
- I mars 2011 beräknas badet stå klart. Så det blir ingen badsäsong alls 2010, säger finanskommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S).

Oppositionen gillar inte alls fördyringen och reserverade sig mot beslutet om anbud i kommunstyrelsens arbetsutskott.
- Vi tycker att man skulle avbrutit upphandlingen, eftersom det blivit 33 procent dyrare än man tidigare presenterat för oss. Det säger oppositionsrådet Catarina Deremar (C).
- Man borde resonerat mer runt alternativen och hur man får mesta möjliga bad för pengarna. Det finns heller ingen garanti för att det stannar vid de 44 miljoner det handlar om i dag.

Catarina Deremar tycker att det hade varit värt att vänta och fundera ett varv till på vad som går att göra ytterligare med Örbyhusbadet, att rusta centralbadet eller bygga ett helt nytt badhus med ordentligt djup.
- Just nu anser vi inte att ekonomin tillåter något bad alls och ska man investera i lågkonjunktur bör det vara för att sänka framtida kostnader, till exempel energiinvesteringar. Med ett bad ökar driftskostnaderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!