Avhoppade elever kartläggs

Sedan snart ett år har kommunerna ansvar för att följa upp de ungdomar upp till och med 20 år som varken går i skolan eller arbetar. Men kommunerna har generellt rätt dålig kunskap om vad den här kategorin gör. Nu går Regionförbundet ut och kartlägger insatserna i länet.

Tierp2006-05-28 00:00
Regionförbundet Uppsala län har sökt och fått 250 000 kronor av Ungdomsstyrelsen till en förstudie för att utveckla stödet för den här gruppen unga i regionen.
Just nu jobbar man på Regionförbundet med att vaska fram de nyckelpersoner som man vill tala med i de olika kommunerna.
— Och det är lite bråttom för vi vill hinna komma ut till kommunerna under sommaren, sedan ska en rapport till Ungdomsstyrelsen vara klar i november. Nu främst ska jag träffa Anna Möller, som ju har varit fältsekreterare i Tierp tills helt nyligen och har färska kunskaper om situationen där, säger Anita Stranning, som arbetar med utbildningsfrågor på Regionförbundet.
— Det är många som hoppar av gymnasiet, även det individuella programmet, och "försvinner". I länet ungefär en årsklass, eller runt 30 ungdomar. I dag vet kommunerna ganska lite om vart de tar vägen, de riskerar att inte få tillräckligt stöd utan kan hamna i utanförskap och arbetslöshet.

Har bra kontroll
Men Hans Edén, controller på Högbergsskolan i Tierp, håller inte riktigt med Anita Stranning i den analysen:
— Åtminstone inte när det gäller Tierps gymnasieelever. Jag tycker nog att vi har rätt bra kontroll. För två år sedan hade jag två elever som inte hade sökt gymnasiet, den ena hade börjat jobba, den andra flyttade så småningom och kommunens ansvar upphörde.
Förra årets siffror visar att 11 elever hoppade av sina gymnasiestudier.
— Och dem hade vi full koll på. Alla som slutar ska ha ett samtal med studie- och yrkesvägledaren och tala om vad de tänker sig i stället och hur vi kan hålla kontakt. Vi har också ett samarbete med arbetsmarknadsenheten.

Rapport varje månad
Det är när elever flyttar in till kommunen som det kan finnas brister i kommunikationen, menar Hans Edén.
— Men de hål vi eventuellt hittar försöker vi täppa till och jag tycker att det fungerar bra. I vårt senaste samverkansavtal med länets övriga kommuner har vi sagt att vi från och med nu ska rapportera elevförändringar i skolorna varje månad så att elever som flyttar inte ska kunna hamna mellan stolar, säger Hans Edén.
Regionförbundet vill ändå skapa sig en bredare bild — alla går inte färdigt gymnasiet och i ett första steg ska man ta reda på varför, och se vad kommunerna gör för att nå dem.
— Vi ska prata med skolchef, rektorer, socialchef, kanske socialarbetare på fältet.

Ge vuxna mer utbildning
Regionförbundet vill dessutom tala med ungdomarna själva och fråga dem hur de ser på sin framtid och vilka behov de har.
— Kanske fungerar det bättre än vi tror. Men visar det sig att det finns problem kan det bli aktuellt att söka nya pengar för att ge de vuxna runt dessa ungdomar mera utbildning kring hur de kan öka insatserna för den här gruppen, säger Anita Stranning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!