Åtta år och 27 miljoner senare – arbetet snart klart

Efter åtta år börjar arbetet som ska stoppa framtida översvämningar i Lövstabruk närma sig slutet. I november i år är stora delar av arbetet klart som kostat stora pengar.

Rickard Hagström, platschef hos Peab, och Cecilia Wretling, Statens fastighetsverk, är ansvariga för arbetena i dammarna och kanalen i Lövstabruk. Arbetet beräknas kosta 27 miljoner kronor och är det största som gjorts av Statens fastighetsverk på orten. I bakgrunden ses den södra dammen där de största byggarbetena genomförs.

Rickard Hagström, platschef hos Peab, och Cecilia Wretling, Statens fastighetsverk, är ansvariga för arbetena i dammarna och kanalen i Lövstabruk. Arbetet beräknas kosta 27 miljoner kronor och är det största som gjorts av Statens fastighetsverk på orten. I bakgrunden ses den södra dammen där de största byggarbetena genomförs.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2021-09-06 14:00

Det var 2014 som Statens fastighetsverk, som äger herrgården och ett stort antal andra fastigheter I Lövstabruk, började planera för projektet som är det största som genomförts i kulturmiljön på orten.

Arbetet innebär åtgärder på flera olika områden för att säkra att orten inte ska drabbas av översvämningar i framtiden.

– Vi får signaler i stort sett varje vår att vattenståndet är högt här och att det finns en risk för översvämning, säger Tommy Hedin, driftstekniker på Statens fastighetsverk.

undefined
Här inspekterar Cecilia Wretling och Tommy Hedin från Statens fastighetsverk den fiskvandringsled som byggts i kanalens norra del. Kanalen har även rensats på vegetation som påverkat vattenflödet.

Vid den södra dammen där vatten leds in till Lövstabruk har ett stort byggarbete genomförts under året som ska vara klart i slutet av november. Här har vattenståndet varit högt vid upprepade tillfällen och svårt att kontrollera.

Nu byggs en så kallad förbiledning med tre rejält dimensionerade rör vid dammen. För att få plats med rören har flera sprängningar i berggrunden krävts.

undefined
Så här ser det ut vid den södra dammen i dag. I november ska byggarbetena vara klara.

– Det här är en miljöanpassning för de närmaste hundra åren och de scenarion med stora vattenflöden som SMHI tagit fram i sina vattenflödesanalyser, förklarar Cecilia Wretling, fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk och ansvarig för projektet.

Det är Peab som svarar för arbetet som kostar cirka 27 miljoner kronor.

– De rör som ska läggas ned har en kapacitet att hantera 16 kubikmeter vatten per sekund. De mätningar som vi nyligen gjort visar att det rör sig 1,5 kubikmeter vatten per sekund här vid den södra dammen, förklarar Rickard Hagström Peabs platschef.

undefined
Platschefen Rickard Hagström visar upp en prototyp till vattenrören.

Vid södra dammen ska även en dammlucka från 1950-talet bytas ut för att göra det enklare att hantera vattenflödena. Södra dammen är även sammanbunden med övriga vattenområden på orten via en kanal och dammar. 

Den kanal som går igenom hela området har restaurerats och försetts med nya vägtrummor som ska underlätta vid höga vattenflöden samt fiskars möjligheter till vandring.

I samband med den förhandling som hölls i mark- och miljödomstolen innan bygget kunde inledas beslutades att en fiskvandringsled skulle byggas vid kanalens norra del.

undefined
De här rören ska läggas ned vid den södra dammen i Lövstabruk för att hantera de stora vattenflödena.

– Leden är nu på plats och senare i höst släpper vi på vattnet. Det gör det möjligt för fisk att ta sig vidare härifrån och vandra nedströms, förklarar Cecilia Wretling.

I november i år ska alla stora åtgärder med förbiledningar, vägtrummor och åtgärder för fisken vara klara. Under nästa år avslutas sedan arbetet med vissa mindre arbeten.

undefined
Så här såg det ut för ett år sedan vid södra dammen. På bilden Cecilia Wretling.
Karta: Lövstabruk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!