Organisationen Lean Forum uppmärksammar verkstadsföretagets förändringsarbete. I juryns motivering till nomineringen sägs att Atlas i Tierp "valt en långsiktig väg, där de prioriterar att bygga kompetens hos många medarbetare i stället för att låta några få experter driva förändringsarbetet".
Förändringarna utgår från begreppet Lean, en filosofi om hur effektiva produktionssystem uppnås och med ursprung i idéer om produktionsprocesser i Japan efter andra världskriget. För Atlas i Tierp inleddes Leantänket med en ny monteringschef runt 2000 och viljan att skapa ordning i en verksamhet där överblick saknades. När Henrik Nyström tillträdde som monteringschef 2008 gick arbetet vidare.
– Då började vi på allvar fundera på vad Lean är, säger han.
Inspiration från besök hos en storkund i den japanska bilindustrin, konkurrens från den fabrik koncernen startade i Ungern 2008 och den samtidiga lågkonjunkturen som innebar en halvering av personalstyrkan i Tierp drev på förändringsviljan.
– Vi såg med oro på framtiden för monteringen här, säger Henrik Nyström.
Framtidsmelodin såg man i Lean, inte bara som verktyg för enskilda verksamhetsdelar, utan som en hel företagsfilosofi. På Atlas Copco i Tierp är det i monteringen som de stora och nödvändiga förändringarna skett. Ostrukturerade flöden som innebar slöseri med arbetstid och yta, har ersatts av strukturerade arbetssätt med så kallade taktade flöden, för närvarande för ungefär hälften av produktionsvolymen.
Begreppet taktad innebär att grupperna på en given tid ska utföra en viss mängd monteringsarbete, baserat på den takt kunderna köper produkterna. Och med bättre förutsättningar, när grupperna får verktygdsdelarna prydligt serverade med rätt sak på rätt plats och tidpunkt.
Dåtidens modell innebar mycket spring för att hämta prylar.
– Det var mer som en hönsgård. Det säger Ove Melin, samordnare i en av de taktade linjerna.
Produktionsledare Mattias Holmstedt, som även projektlett ombyggnationen av arbetslinjerna, fyller på:
– Ett slöseri som innebar outnyttjad kreativitet.
Han talar om montörernas expertis, som tidigare inte togs lika väl till vara. Annorlunda är det i de taktade linjerna, med strukturerade och sammankopplade flöden samt med avsatt tid för förbättringsmöten och -åtgärder. Alla uppmuntras att notera avvikelser, som fångas upp på mötena, värderas efter vilken förändringsinsats som krävs för att uppnå vilken nytta och åtgärdas i prioritet från störst nytta/minimal insats och nedåt.
– 524 förbättringar hittills sedan 2013. Det säger Ramiz Memic, samordnare i den andra nya linjen och pekar på anslagstavlan där hans grupps avvikelselapparna sitter tätt.
Totalt redovisar Atlas i Tierp över 2 000 förbättringar på ungefär två och ett halvt år. Nomineringen ser Henrik Nyström som bevis på att de gör något bra. Samtidigt betonar han och Mattias Holmstedt att Lean Production inte kan införas över en natt. Det krävs tålamod, engagerade medarbetare, modet att tänka nytt och en företagsledning som tydligt backar upp.
Henrik Nyström förekommer också frågan om vad företaget gör med de som eventuellt "blir över" i ett mer effektivt arbetssätt:
– Vi har ett mål för tillväxt och tar in ny produktion och nya sortiment.
Därmed utnyttjas både frigjorda ytor och arbetskraft.
Fotnot: I väntan på Leanprisutdelningen och möjlig anledning att fira lite extra höll Atlas Tierpsverken 40-årsfestmiddag fredagen den 18 september med omkring 600 anställda och pensionärer i Möbeln.