Askgrav införs vid Tierps kyrka
Kistgrav, vanlig urngrav eller placering av urna i en minneslund är tre alternativ vid gravsättning på kyrkogård. Tierps kyrka kan snart erbjuda ett fjärde alternativ till viloplats, en askgravplats.
Kyrkogårdsvaktmästarna Roger Stork och Henrik Berg vid den nya avdelningen.
Foto: Johan Eriksson
Idén väcktes för ett par år sedan då församlingens båda kyrkogårdsvaktmästare Roger Stork och Henrik Berg befann sig på en utbildning där det bland annat informerades om askgravplats som ett komplement till övriga begravningsplatser. Vaktmästarna hade under åren dessförinnan ofta fått önskemål från besökare om en enklare form av begravningsplats än den som erbjuds vid vanliga kist- eller urngravar.
- Det här alternativet kändes som ett svar på den här efterfrågan och då vi kom hem informerade vi kyrkorådet som nappade på förslaget att ställa i ordning en askgravplats här, berättar Roger Stork.
Vid en askgravplats tillåts de anhöriga vara med vid själva gravsättningen av urnan. Det betyder också att de får en speciell plats att gå till, där de kan sätta ett ljus eller lösa blommor.
- Däremot slipper de anhöriga ansvaret att sköta om en blomrabatt, berättar Henrik Berg.
Under året har en entreprenör gjort grovjobbet med att forma askgravplatsen som kommer att ge plats för knappt 250 gravar som vardera har plats för två urnor. Sista handen på den nya kyrkogårdsavdelningen läggs just nu av Roger Stork och Henrik Berg. Det är plantering av växter och utplacering av natursten som gäller.
- På de här stenarna kommer namnskyltar senare att placeras, förklarar Henrik Berg.
Ann-Sofi Davidsson, kyrkoherde vid Tierps kyrka, har på senare år sett en allt större ökning av kremering av de avlidna.
- I Tierp-Söderfors församling kremeras numera fler än hälften av de avlidna, berättar hon.
Att låta begrava sina anhöriga i minneslunden, vilket bland annat innebär att man inte har någon personlig grav att gå till, har också blivit allt populärare. Ann-Sofi Davidsson ser den här utvecklingen i mångt och mycket som en generationsfråga.
- De yngre generationerna blir allt rörligare och i många fall är man inte lika låst till själva graven. För många går det lika bra att exempelvis gå till en minneslund på en annan ort för att sörja och minnas, förklarar hon.
Hon tror att den nya askgravplatsen blir ett bra komplement framför allt till minneslunden.
- Vi känner alla olika kring sådana här frågor och fortfarande vill många ändå gå till platsen där den anhöriga finns begravd.
Den första november är det invigning av den nya askgravplatsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!