Asems bror fick inte stanna – nu är han död

Den 14 april öppnade Asem Reda sin restaurang vid stationshuset i Tierp. Efter bara tre dagar stängde den. Asems försvunne bror hade hittats mördad i Irak och Asem var tvungen att resa tillbaka.

Asem Reda

Asem Reda

Foto: Lars Gunnarsson

Tierp2014-04-04 13:00

Nu har han öppnat restaurangen igen. Han har varit i Irak och begravd sin bror Mohammed. Mohammed bodde i Enköping mellan 2007 och 2009 innan Migrationsverket utvisade honom.

– Han grät när han skulle utvisas. Han hade en känsla av att han skulle dödas i Irak om han återvände. Han var emot islamism. Han var känd för det och hotades av islamister, säger Asem Reda.

Vad hände honom i Irak?

– Vår familj kommer från Mosul. Vi är sekulära. Jag är socialist och Mohammed var det också. När han kom tillbaka från Sverige var han rädd för att stanna i Mosul, så han flyttade till Bagdad. Han försvann när han gjorde ett jobb för sitt fönsterglasföretag. Han var försvunnen i 18 månader. För ett par veckor sedan ringde min bror Nashwan och berättade att polisen hade hittat kroppen, säger Asem.

Själv kom Asem till Sverige som politisk flykting 1990 när han var 21 år. Han tillhörde motståndsrörelsen i norra Irak och hade inte deltagit i kriget mot Iran under 1980-talet. När den dåvarande diktatorn Saddam Hussein bombade byar i norra Irak med gas bestämde sig Asem för att gå i landsflykt.

Centrale heter restaurangen i Tierp och den serverar mexikanska rätter, husmanskost och pizzor. Den är nybyggd. Asem rev ur den tidigare inredningen och byggde nytt, mestadels med egna händer. Han har drivit restauranger förut, i Hudiksvall, Söderhamn och Delsbo. Restaurangen är spartansk och stilren.

– Det är ordning och Reda, säger Asem Reda.

Han ler för det mesta, även när han berättar sin förfärliga historia om brodern. Reda betyder för övrigt nöjd på arabiska. Hans bror var inte politiskt aktiv, utan bara en frispråkig privatperson som starkt ogillade religionens inblandning i politiken. Polisen påstår att han mördades av islamister. Om det är sant, varför gav de sig på en privatperson?

– Irak är inte som Sverige. Om man pratar för mycket i Irak vet alla om det. Mohammed kunde inte hålla tyst. Han var en lätt måltavla. De som är aktiva i politiska partier är mer skyddade. Min bror var också företagare. De sade att de hade kidnappat honom. De ville ha 50 000 USA-dollar för att släppa honom, berättar Asem.

Betalade ni?

– Ja, Nashwan sålde sitt hus och betalade. Men Mohammed kom inte tillbaka. Han var aldrig kidnappad. Han dödades direkt.

Hur vet polisen det och hur hittades kroppen?

– De som tog min bror tog också hans bil. Nashwan efterlyste den. Efter en tid stoppade polisen bilen och grep en person. Denne började att berätta. Nu har polisen fångat in fyra av fem personer som var med. En av dem pekade ut platsen där de begravde Mohammed direkt utanför huset där han jobbade. Vid obduktionen såg man att han hade slagits i huvudet och stuckits med en kniv, säger Asem.

– Han fick inget uppehållstillstånd. Migrationsverket trodde honom inte. Nu ska jag skriva dit och fråga varför de utvisade min bror.

Den politiska situationen i Irak var orolig under den tid som USA-koalitionen besatte landet. Och läget har inte blivit mer stabilt sedan koalitionen lämnade landet. Hur ser du på situationen?

– Det är värre nu än på Saddams tid. Då fanns det bara ett parti, nu finns det massor av partier. Flera av dem bygger på religion. Det blir aldrig ett slut på politiska konflikter om religionen får spela en roll. Religionen är privat, säger Asem.

lars.gunnarsson@unt.se 018 - 478 12 72

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om