Ärtsoppan spökar ännu

Det socialdemokratiska socialborgarrådet i Tierp, Börje Wennberg, har hamnat i skottgluggen när bristerna inom vård- och omsorgssektorn har blivit uppenbara. Ärtsoppeskandalen är det mest flagranta exemplet.

Tierp2002-09-12 00:01
— Ärtsoppan var egentligen inte min fråga. Den tillhörde kommunteknik. Men det tillhör ändå min roll att ta emot kritik. Det var väldigt jobbigt, men händelsen förstörde inte min nattsömn, säger han.
I Tierp har socialdemokraterna suttit vid makten sedan storkommunen bildades 1974. Antingen har partiet haft en egen majoritet eller styrt med stöd av något annat parti. Något formellt samarbete med ett annat parti har man dock inte haft.
Börje Wennberg är tämligen säker på att han kommer att sitta kvar som kommunalråd efter söndagens val.
— Men man får aldrig tro att det inte finns någon risk för förlust. I det här jobbet måste man vara ödmjuk. Men jag tror knappast att vi förlorar, säger han.

Lärare i grunden
Formellt är han tjänstledig sedan 1992 från sitt jobbb som lärare i kommunen för att i stället vara kommunalråd. Vad ska du göra om ni förlorar?
— Det har jag inte funderat på. Bengt-Olov Eriksson skulle bli oppositionsråd.
De senaste åren har s lutat sig mot v och mp i kommunfullmäktige. Till den kommande mandatperioden har v bytt gruppledare. Urban Blomster ersätter Lars Broberg. Börje Wennberg vet inte vad det kommer att innebära.
— Jag hoppas att Blomster är lika pragmatisk som Broberg.
Socialdemokraterna har också sökt samförstånd med c, det största oppositionspartiet, i många frågor.
— Tierp kännetecknas av samförstånd. Det är bara moderaterna som skiljer ut sig. De vill konkurrensutsätta äldrevården, sälja ut Tierpsbyggen och fjärrvärmebolaget och minska på bidragen till ideella organisationer. Där går rågången i Tierpspolitiken, säger Börje Wennberg.

Politikens Bror Duktig
Han är engagerad, talför och korrekt. Han är Tierpspolitikens Bror Duktig. När han intervjuas utvecklar han svaren på följdfrågorna innan de hinner ställas.
Han är aktivt troende. I kristendomen har han hittat den ideologiska grunden till sin socialdemokratiska syn.
— Omsorgen om de svaga är en grundtanke i kristendomen. Det stämmer med mitt partis politik. Det står ingenting i Bibeln om att man ska satsa på sig själv, säger Börje Wennberg.
Hans största bekymmer som socialborgarråd är det stora ekonomiska underskottet i vård- och omsorgsnämnden, där han också är ordförande. Kan misslyckandet där påverka valet?
— Nej, vi börjar få stabilitet. Nästa år ska vi kunna nå ett nollresultat. Det viktiga är att vi har en bra vårdkvalitet i Tierp och det påstår jag att vi har, säger Börje Wennberg.

Vill locka nya invånare
Tierps kommun har väsentligt fler platser i den kostnadskrävande äldrevården än jämförbara kommuner. Därför behöver Tierp en stor inflyttning av personer i yrkesverksam ålder som via skatten kan betala kostnaden. Därför har socialdemokraterna en ökad inflyttning som ett av sina främsta mål. Lockbetet de tre senaste åren har varit en sänkt kommunalskatt.
— Varje ny invånare i Tierp ger kommunen i snitt 35 000 kronor. Det senaste året har det betytt 5 miljoner kronor. Å andra sidan har skattesänkningen varit lika stor, så det har gått jämnt upp, säger Börje Wennberg.
Till nästa år har s kommit överens med c och fp om att frysa skatten på nuvarande nivå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!