Ärtsoppa orsakade två dödsfall

Bakterier i ärtsoppa tros ligga bakom två dödsfall vid äldreboenden i Tierp. Ytterligare två personer uppges vara allvarligt sjuka. Sammanlagt insjuknande ett 70-tal personer vid flera äldreboenden i Tierp.

Forshem utanför Tierps köping är en av institutionerna där de äldre drabbats av matförgiftning efter att ha ätit ärtsoppa.

Forshem utanför Tierps köping är en av institutionerna där de äldre drabbats av matförgiftning efter att ha ätit ärtsoppa.

Foto: Per Johansson

Tierp2002-02-20 14:56
Det var i torsdags i förra veckan som ett 70-tal personer insjuknade vid Forshem, Danielsgården, Åskarbygården och den geriatriska avdelningen vid Tierps vårdcentrum.
Under helgen infördes besöksförbud och intagningsstopp vid de drabbade institutionerna. Avdelningarna öppnades igen när provsvaren visade att det av allt att döma rörde sig om matförgiftning.
Det är bakterien Clostridium perfringens som orsakat matförgiftningen. Hur och varför bakterien hamnat i ärtsoppan är ännu oklart.
- Vanligtvis har vi ett par mindre utbrott per år i landet. Det här var ett stort utbrott med två döda, två svårt sjuka och ytterligare väldigt många som insjuknat, säger Tomas Linglöf, tillförordnad smittskyddsläkare i Uppsala län.
Den aktuella ärtsoppan tillagades förra tisdagen vid centralköket på Högbergsskolan i Tierp. Då serverades soppan till eleverna på skolan. Soppan som blev över nedkyldes för att på torsdagen värmas och distribueras till pensionärerna vid ett antal äldreboenden i Tierps köping.
På torsdagskvällen drabbades knappt hälften av dem som ätit av ärtsoppan, ett 70-tal, av kraftiga diarréer.
Matförgiftningen har hittills krävt två dödsoffer. Tillståndet för två personer uppges fortfarande vara allvarligt. De övriga uppges efter omständigheterna må väl.
- Man kan inte utesluta att fler avlider eftersom det rör sig om gamla och i vissa fall människor som av olika skäl var sjuka redan innan de drabbades av matförgiftning. Det är faktiskt inte ovanligt att gamla och sjuka människor dör av en vanlig magåkomma som orsakas av virus. När det gäller matförgiftning är det inte särskilt mycket vi kan göra mer än att se till att de som drabbas får i sig tillräckligt med vätska, säger Tomas Linglöf och fortsätter:
- Utredningen är ännu inte är klar, men redan nu tror jag det rör sig om olyckliga omständigheter. Någonstans i mathanteringen har det blivit fel. Erfarenheten säger mig att felet inte ligger i köket, snarare i transporten eller i en senare uppvärmning. Den fortsatta utredningen får visa vilka rutiner som brustit.
Vid miljökontoret i Tierp försöker man kartlägga hela kedjan - från råvaran till soppan på bordet. Tillagning, nedkylning, uppvärmning och transporter ska analyseras.
- Tyvärr finns det ingen ärtsoppa kvar att analysera. Maten som blev över kastades bort. Men det finns råvaror att analysera och eftersom kött numera är ursprungsmärkt kan vi spåra var köttet kommer ifrån, säger Eleonora Barck-Holst vid miljökontoret i Tierp.
Vid miljökontoret anser man inte att det finns skäl att stänga tillagningsköket under tiden som ärendet utreds.
Eva Strid är kostchef i Tierp. Hon har arbetat med måltider i över 30 år och har aldrig upplevt något liknande.
- Det är fruktansvärt, jag förstår inte vad som har hänt, vad som har gått fel. Kanske har det brustit i hanteringen, kanske har det varit något fel på råvarorna. Innan utredningen är klar kan jag bara spekulera, säger Eva Strid.




UNT FAKTA
Clostridium perfringens är en bakterie som finns i jord och damm och som kan förorena livsmedel. Inkubationstiden är vanligast mellan ett och två dygn. Symptomen är magsmärtor, illamående och kraftiga diarréer som går över inom ett dygn. Dödsfall hos försvagade personer har förekommit. Orsaker till utbrott: För långsam nedkylning av livsmedel som inte ska ätas omedelbart. Kan förebyggas genom snabb nedkylning, korrekt hantering av lagad mat som inte ska ätas omedelbart samt ordentlig upphettning innan maten serveras.

Källa: Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om