Arkeologer ska gräva i Vendel
Ännu en gång sätter arkeologerna spadarna i jorden för att inte ovärderlig kunskap ska gå ohjälpligt förlorad när nya E4:an asfalterar sig fram genom Norduppland. Denna gång gräver man i Vendel socken.
- Vi förväntar oss att hitta en stenåldersboplats. När vi gjorde en förundersökning förra sommaren fann vi keramikskärvor och slagen kvarts till redskap, säger Fredrik Larsson, arkeolog på Riksantikvarieämbetet UV GAL i Uppsala, som gör utgrävningarna.
— Dessutom hittade vi en tjärframställningsgrop som vi daterat till 600—700 f Kr, det vill säga Vendeltid. Och den här veckan har vi gjort ett fynd från samma tid, en kniv i järn. Möjligen kan det också dölja sig en grav från järnåldern i det som vi tycker ser ut som en stensättning.
Bara ett par kilometer väster om Fembäcke fann arkeologerna för tre år sedan en boplats från yngre stenåldern, 5 200 år gammal. Man räknar med att den pågående utgrävningen ska ge spår från samma tid och att här en gång har legat flera boplatser med strandtomt, för detta var traktens tidigaste invånare, när Vendel steg ur havet.
— Och tvärtemot vad man kanske tror handlade det om välmående stenåldersmänniskor, alldeles lika oss, som levde ett bra liv som säljägare, säger Fredrik Larsson.
Fyra veckor ska utgrävningen i Fembäcke ta, och parallellt grävs ytterligare två platser i Vendel socken ut, Brunnby och Umberga. Här har man tidigare funnit spår av odlingsrösen och en huslämning, respektive stensättning och stenhägnad.
Före midsommar ska arbetet vara slutfört och utgrävningsplatserna dokumenterade och fotograferade, om drygt ett år kommer sedan en rapport. Totalt kostar de närmaste veckornas tre utgrävningarna Vägverket knappt tre miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!