– En halv seger, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) och syftar på att man passerat första nålsögat genom att få prövningstillstånd.
Med avtalet, som kostar Tierps kommun totalt 8,5 miljoner kronor under den 15-åriga avtalstiden, ville kommunen säkra att ortnamnet Tierp finns kvar i namnet på anläggningen och förhindra att arenan nyter namn som följd av eventuella nya investerares intressen. Utöver denna namnsäkring får kommunen i utbyte tillgång till utställningstält vid alla evenemang, plats för kommunal information i huvudbyggnaden, tre andra reklamplatser, tillgång till arenans konferensanläggning vid tio tillfällen per år. Arenabolaget ska enligt nyttjandeavtalet också sprida information om Tierps kommun vid sitt deltagande på mässor och besök utomlands.
Nyttjandeavtalet överklagades till Förvaltningsrätten av ett antal privatpersoner. De som klagade menade att avtalet innebar otillåtet stöd till enskilt företag och även att de strider mot EU-regler om statsstöd. Förvaltningsrätten gick i en dom i somras på de klagandes linje och förklarade att avtalet är olagligt eftersom rätten ansåg att det kan uppfattas som ett offentligt stöd till arenabolaget.
Tierps kommunledning nöjde sig inte med det utan överklagade Förvaltningsrättens dom till Kammarrätten. Kommunen har låtit göra en extern utredning, som man menar visar att arenaavtalet ligger inom ramen för vad en kommun kan och får göra och att kostnaden för avtalet är rimligt i förhållande till arenanamnets marknadsvärde. Efter att ha jämfört med tio andra arenor i landet säger utredningen att ett rimligt marknadspris på rätten till namnet Tierp Arena är i det övre intervallet av 0,3-2,0 miljoner kronor per år. Om man med övre intervall menar mer än 1,0 miljoner per år, skulle det alltså vara betydligt mer än de närmare 570 000 kronor per år som kommunens 15-årsavtal innebär.
– Det förvaltningsrätten hängde upp sig på var att man inte säkert kunde säga att marknadsvärdet nådde upp till vad vi betalat. Utredningen visar att marknadsvärdet klart överstiger vad vi gav. Det menar Bengt-Olov Eriksson.
Vissa delar av avtalets tjänster har kommunen inte kunnat utnyttja. Konferenslokalerna är inte klara, men ska kunna vara i bruk fram på vårkanten. Enligt Bengt-Olov Eriksson innebär det inte att avtalet omförhandlas eller att kommunen kräver pengar tillbaka, utan att kommunen har årets dagar för konferenslokaler innestående till ett senare tillfälle.