Arbetsmiljöverket skärper tonen mot Dragon Gate
Nu har Arbetsmiljöverket tappat tålamodet med det flera gånger tidigare kritiserade byggprojektet Dragon Gate vid Älvkarleby. I dag har man kallat till ett möte med Dragon Gates vd Erland Ågren för att få slut på de missförhållanden som verket menar råder på arbetsplatsen.
—Jag har besökt Dragon Gate mer än ett dussin gånger sedan 2004 och jag har lagt ett antal förbud, men sedan uppstår hela tiden nya brister. Så ska det inte fungera. Arbetsgivaren ska kunna förebygga att det skapas problem allt eftersom ett projekt framskrider, säger Lars Nordström.
Svenska normer
På bygget jobbar enligt Lars Nordström uppskattningsvis minst 35 kinesiska arbetare. Det är arbetsmiljöverkets sak att se till att deras arbetsplats är säker. Enligt svenska normer.
—Men här har man flyttat en kinesisk arbetsplats till Sverige. Dragon Gate fungerar inte som en svensk byggarbetsplats. Och Erland Ågren har inte den byggtekniska kunskap som krävs för att driva ett sådant här projekt, menar Lars Nordström.
De kinesiska arbetarna är anställda av Dragon Gates kinesiske ägares industrigrupp i Europa och får sin lön därifrån. Men enligt Arbetsmiljöverket är det i praktiken Erland Ågrens företag Latep AB som är arbetsgivare.
—Vi har riktat alla våra krav och förbud mot Latep. Men de har inte efterlevts och nu sätter vi ner foten. Det måste bli en ändring. Troligen kommer vi i dag att kräva att Dragon Gates vd lämnar över sina arbetsuppgifter i projektet till en person som har tillräcklig byggteknisk kompetens. Ytterst kan det annars bli fråga om förbud mot vissa arbetsmoment.
Brister i elsäkerhet
En av de allvarligaste anmärkningarna Arbetsmiljöverket har mot bygget gäller hanteringen av den tillfälliga byggelen.
— Tillsynen av elanläggningen är under all kritik. Ledningarna ligger hoptejpade ovan jord på det stora stentorg dit besökarna till centret först kommer och där barn springer omkring och leker. Skulle kopplingarna sära på sig löper man risken att få 220 volt genom kroppen, säger Lars Nordström.
Elsäkerhetsverket har nu begärt in underlag från Arbetsmiljöverket för att ta upp ärendet.
Inte typgodkända
En annan av dagens huvudfrågor kommer att gälla byggnadsställningarnas konstruktion. Den tidigare bambun har bytts mot stål, men enligt Lars Nordström möter ställningarna inte svenska krav och man har inte kunnat visa att de är typgodkända. Inte heller bygghissen har kunnat godkännas av det besiktningsföretag som anlitats.
—Och ställningarnas gångplan sitter inte ihop utan arbetarna tvingas kliva över nästan meterbreda tomrum, säger Lars Nordström.
Det har också varit svårt att få veta om det har hänt olyckor, menar Arbetsmiljöverket. Dels byts arbetskraften ut successivt, dels har ingen tolkhjälp funnits.
BAKGRUND
Redan i november 2004 inleddes problemen på byggarbetsplatsen i Älvkarleby sedan det uppdagats att de kinesiska arbetarna saknade arbetstillstånd.
För drygt ett år sedan, i juli förra året, kom nästa smäll. Arbetsmiljöverket stoppade då den första etappen av bygget vid Dragon Gate — den mur som omgärdar centret. Det saknades skyddsanordningar för gästarbetarna, som jobbade på byggnadsställningar av bambu.
Strax efter arbetsstoppet hotades hela byggprojektet av blockad. Byggnads reagerade över de kinesiska arbetarnas löner. Av överenskomna 130 kronor i timmen fick de bara ut 17 kronor sedan arbetsgivaren dragit av för kost, logi och resor. Misstaget rättades till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!