– Jag trivs kanonbra, jobbet är så varierat, jag fyller på virke, träffar kunder och kör truck, säger Rickard Sundström, när vi slår oss ner i fikarummet på XL bygg i Tierp.
Rickard Sundström kommer från Skellefteå men bor sedan fyra år tillbaka i Örbyhus. Han har tidigare jobbat som verkstadsmekaniker, svetsare och flygplanslastare, men efter en arbetsskada var han tvungen att tänka om.
– Jag var arbetslös i något år och funderade på att skola om mig. Men eftersom jag är över 40, så kändes det inte så peppande. Jag hade truckkort och tänkte att jag kanske kunde jobba på lager, sedan kom jag i kontakt med Matchline, berättar han.
Projektet Matchline är ett samarbete mellan Tierps och Östhammars kommun, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen och har pågått sedan 2009.
– Syftet med projektet är att deltagarna ska komma närmare arbetsmarknaden. Vi försöker matcha deltagarna med lämpliga företag, säger Inge Jansson, som jobbar som arbetskonsulent i Tierps kommun och är en av projektets två företagscoacher.
Deltagarna i projektet kommer antingen via Arbetsförmedlingen eller från försörjningsstödet. Inledningsvis får de gå en utbildning under åtta veckor. Då jobbar de både med personlig utveckling och med mer yrkesinriktade kunskaper. Efter det följer ett par veckor av Arbetsplatsförlagd utbildning, APL.
– Vi utgår från individens vilja och motivation, och försöker jobba för att varje enskild person ska hitta något den vill göra. Om du kommer fram till att du vill bli bilmekaniker, så kontaktar jag en bilverkstad och hör efter om praktikmöjligheter, säger Inge Jansson.
Rickard Sundström var till en början skeptisk inför projektet, men ändrade snart uppfattning.
– Jag var skeptisk eftersom jag gått en del kurser via Arbetsförmedlingen med övningar som känts flummiga. Men det här var något helt annat och handledaren tog ett personligt intresse. Allt utgick från att man skulle hitta något man själv vill göra. Om du bara var motiverad fanns alla möjligheter i världen, säger han.
Matchline har pågått i tre år och avslutas till årsskiftet. Totalt har projektet haft 240 deltagare och i dag har mellan 35 och 40 procent gått vidare till arbete eller studier.
– Även om inte alla fått jobb, så skulle jag säga att i alla fall 90 procent har kommit närmare arbetslivet. De har genomfört en APL-period och fått ett betyg, vilket de kan lägga till sitt CV, säger Inge Jansson.
Rickard Sundström är glad att han deltog i projektet, och poängterar hur viktigt jobbet är för hans välmående.
– Att vara arbetslös är som att vara i en negativ spiral, då du bara faller djupare ner. Jag uppskattar att vara i gång varje dag, säger han.