Att det blev Norduppland var till stor del en slump, fast vägen dit gick också via en app. Den trivsamma stugan hyrde de med tjänsten Airbnb, som förmedlar hus och stugor mellan privatpersoner.
För gänget från Stockholm blev det just den autentiska upplevelse och möjlighet till koncentration de hoppats på.
– Ett sätt för oss att rymma för att kunna fokusera. Det säger Didrik Persson. Han har rollen av vd i Canu, ännu inte ett färdigt bolag utan ett praktikarbete i deras studier vid Hyper Island i Stockholm. Men redan nu jobbar de under bolagsliknande former med att bygga klart sin app. På idéstadiet granskades den av möjliga och kritiska investerare, så småningom kan den bli en produkt i ett riktigt företag.
Canu kan enkelt uttydas can you – kan du – men Didrik Persson ger fler förklaringar.
– Vi säger kano, men det kan också läsas som canoe, det vill säga kanot och i en sådan måste man ju vara två.
För just två- eller flersamhet är grejen med denna sociala app. Utvecklarna vill att den ska fylla en lucka de ser i dagens kommunikationskanaler med Facebook och sms.
– Vi vill göra det enklare att bjuda in kompisar till fysiska möten, säger Didrik Persson.
– I stället för att titta på bilder, som på Facebook, kan man genom att träffas på riktigt vara en del av dem.
Han jämför med när vänner skickar sms till varandra, exempelvis för att föreslå biobesök.
– Då skickar man flera sms och får lika många olika svar tillbaka. Med vår app ska det bli lättare att synka aktiviteterna.
Appen utnyttjar den smarta telefonens positioneringstjänst, användaren lägger upp förslag på och önskemål om aktiviteter, som andra användare i närheten kan ta del av och nappa på.
I hårdkörningen och finputsen i Karlholm samverkade Canu-gänget där inte bara vd Didrik Persson har en tydlig roll. Vitali Poluzhnikov är designer, Vivien Cormier utvecklar programvara, Léa Taloc designar och illustrerar. På distans från Australien jobbade Roger Calaf som teknisk chef och fick inte del av den lantliga stugtrivseln de andra drog nytta av.
– Här är inte så många distraktioner som i storstaden, säger Didrik Persson om miljöbytet som gett både koncentration, god nattsömn och fräsch hjärna av friska promenader.
Appen ska enligt planerna lanseras i mars. Den som se hur en skåning, en ryss, en spanjor och två fransmän jobbar tillsammans kan följa projektet på canu.se.