Totalt står 180 barn i kö. Det beror på att många redan nu har valt att anmäla att de har behov av omsorg på förskola eller hos dagbarnvårdare under nästa år.
– Vi har 17 förskolor i kommunen i dag och administrerar platsansökningarna genom elva köer för att kunna erbjuda platser så nära vårdnadshavarnas önskemål som möjligt, säger Annica Lagman som är samordnare för området utbildning.
För att klara anstormningen har flera förskolor tvingats flytta en del av sin verksamhet till närliggande skolor. Det har bland annat skett i Söderfors, Skärplinge och Karlholm.
– Förra hösten hade vi så många barn så att vi öppnade en avdelning på Ol-Anders skolan här i Skärplinge för att avlasta Linnéans förskola, den avdelningen utökar vi nu. I Karlholm är också trycket stort. Där öppnar vi ytterligare en avdelning på Karlholms skola. Just nu föds det mycket barn i området och då tvingas vi lösa det på det här sättet. Det går upp och ned, säger Gunilla Johansson som är förskolechef i området.
Enligt Annica Lagman är kön längst i Tierps centralort. Av 70 barn väntar 20 på plats i höst.
Kommer ni att klara att ge alla som behöver barnomsorg?
– Vi har ett åtagande att erbjuda alla omsorg så det måste vi klara. Enligt skollagen ska alla få en plats inom fyra månader så vi har tid på oss. Men alla kommer inte att kunna få plats på den förskola de önskar. Det innebär att vissa kanske får åka några kilometer. Det är en utmaning att hålla oss i fas med efterfrågan, säger hon.
Antalet platser kommer att öka vid årsskiftet då Kvarnbackens förskola med sex nya avdelningar i Tierp tas i drift. När mögelskadade Vallskoga förskola, som tidigare hade två avdelningar, revs, ersattes den med paviljonger med sex avdelningar. Det har lättat något på trycket.
Men hur bra är det att flytta in förskolan i den vanliga skolan?
– Det är inte så stor skillnad. Lokalerna är i stort sett desamma liksom förskolegården. Vi måste ha lite annan utrustning. Men det fungerar och vi måste kunna anpassa antalet platser när barnkullarna går upp och ned. Just nu har ju Tierp en stark inflytning så vi kommer att behöva fler platser de kommande åren, säger Annica Lagman.
En behovsanalys som gjorts för förskolan i Tierps kommun visar att kommunens befolkning väntas öka från dagens dryga 20 000 innevånare till över 23 000 det kommande decenniet. Antalet barn 1–5 år förväntas öka från dagens 1095 till mellan 1 350 och 1 400 i början av 2020-talet. Det innebär att runt 150 nya platser i förskolan kan komma att behövas.