Han kom med helikopter – här är arenans nya ägare

Rockkonserter, idrottstävlingar, utbildningar och motorsport. Det är framtidsvisionerna som nya ägaren Svante Andersson har för Tierp Arena. "Vi tar sats mot 2024", säger han.

Svante Andersson driver Stenhaga Invest AB. Han är sedan december 2022 ny ägare av Tierp Arena.

Svante Andersson driver Stenhaga Invest AB. Han är sedan december 2022 ny ägare av Tierp Arena.

Foto: Maja Olofsson

Tierp2023-02-03 05:00

När UNT träffar Tierp Arenas nya ägare Svante Andersson har han anlänt med helikopter från hemorten Vara i Västergötland. Under dagen har han haft flera möten med representanter på arenan för motorsportsföreningar och kommunen för att dela med sig av sina framtidsvisioner. Men snart ska han vidare igen och ger tidningen 30 minuter för en intervju.

– Det finns mycket man kan göra så vi får se vad det landar i. Vi ska genomföra ett antal arrangemang under 2023 men vi tar sats mot 2024, säger Svante Andersson.

Motorsportarenan Tierp Arena har varit till salu i nästan tre år, men i december 2022 köpte Svante Andersson arenan genom sitt bolag Stenhaga Invest AB. Totalt har drygt 250 miljoner kronor investerats i arenan genom åren. 

Nu hoppas han kunna utnyttja den 172 hektar stora anläggningen till att även anordna andra evenemang, som till exempel rockkonserter, hästtävlingar, cykellopp och löparlopp, marknader, mässor och utbildning för blåljuspersonal och Försvarsmakten.

undefined
Nya ägaren av Tierp Arena Svante Andersson (t.h.) tillsammans med anläggningschefen Per Eriksson.

När UNT träffar ägaren är även Per Eriksson, arenans anläggningschef, och sonen Ludwig Ellhage med. Den sistnämnda sköter bland annat dotterbolaget Motorsport AB.

Förutom Stenhaga Invest äger Svante runt 70 bolag. De finns på elva olika platser runt i Europa. Bolaget har en liknande anläggning som Tierp Arena som heter Kinnekulle Ring. Även där man ägnar sig åt motorsport och utbildningar för Försvarsmakten, blåljuspersonal och Säpo.

Enligt Per Eriksson tog försäljningen av arenan lång tid. Detta framför allt på grund av coronapandemin och kriget i Ukraina. Men när Svante Andersson fick ett samtal om att Tierp Arena var till salu fattade han snabbt intresse.

– På Kinnekulle är vi ganska begränsade ytmässigt. Men eftersom Tierp Arena är så pass stort att kan man köra olika former av event samtidigt. Till exempel kan man anordna utbildningar på ett ställe och ha en annan typ av event på ett annat ställe, säger Ludwig Ellhage. 

undefined
Sonen Ludwig Ellhage samarbetar ofta med sin pappa. Han sköter bland annat bolaget Bilkompaniet AB och medverkar i Motorsportbolaget i Kinnekulle Ring.

Motorsport är ett gemensamt intresse mellan far och son. Trots att man visste lite om arenan till en början anser båda att det är kul att motorsporten nu ska bli, enligt dem, en ännu större del av det dagliga arbetet.

Även Per Eriksson ser optimistiskt på framtiden med de nya ägarna. Han har jobbat på Tierp Arena sedan starten 2010.

Under hans tid på arenan har den bland annat ägts av företagaren och rallyföraren Cemoni Ohlsson som tog över efter konkursen 2013. Ohlsson ville skapa en multiarena för motorsport och andra arrangemang – idéer som Svante Andersson nu är beredd att ta vidare. Cemoni Ohlsson avled 2016 efter en längre tids sjukdom. Något som UNT har berättat om tidigare.

undefined
Per Eriksson har arbetat med underhåll av fastigheten sedan arenan öppnade 2010. Det största eventet han upplevt hittills var det första dragracing eventet som anordnades 2011.

Per Eriksson ser inga problem med att arenans nya ägare bor i Vara, cirka 35 mil bort, eftersom de tidigare ägarna var i en liknande situation.

– Arenan har ju blivit lite som en bebis. Det här är ju inte ett vanligt sju till fyra-jobb utan det har nästan blivit personligt. Jag kan ju vara här på nätter ibland om det händer saker eller ett larm går. Det blir som en livsstil, säger Per Eriksson.

undefined
Per Eriksson, Svante Andersson, Ludwig Ellhage framför racingbanan på Tierp Arena.

I dag arbetar tre personer på arenan. Utöver Per Eriksson, som är fast anställd, finns även Tierps halkskola som har riskutbildning för motorförare på arenan.

Enligt Ludwig Ellhage planerar arenan även att anställa ny personal

– Är det 20 000 personer här så gäller det ju att vi är bemannade, säger han.

Rättelse: Ett förtydligande har skett gällande hur mycket som har investerats i arenan genom åren

Fakta: Tierp Arena

Tierp Arena öppnade 2010. Det är en motorsportarena och varje år anordnas deltävlingar i dragrace, motocross och rally. År 2014 köptes det då konkursade Tierp Arena av Sånna förvaltning för 20 miljoner. 2017 anordnades EM i dragracing på arenan. 2018 stod en ny rallycrossbana klar. På arenan finns även läktare för 20 000 åskådare, konferenslokaler och campingområde. 

Källa: Tierparena.com 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!