Anhörigvårdare får gult kort

I Tierps kommun delas ett gult kort ut till en person som vårdar, stöttar eller sköter om en anhörig. Anhörigvårdarkortet heter kortet som är en trygghet för den som vårdar en anhörig.

Anhörigvårdarkortet är en hjälp för den som vårdar en anhörig, tycker Niklas Christiansson, anhörigrådgivare i Tierps kommun.

Anhörigvårdarkortet är en hjälp för den som vårdar en anhörig, tycker Niklas Christiansson, anhörigrådgivare i Tierps kommun.

Foto: Christer Bergström

Tierp2011-02-10 10:04

Anhörigvårdarkortet är en hjälp för den som vårdar en anhörig, tycker Niklas Christiansson, anhörigrådgivare i Tierps kommun.Med hjälp av kortet minskas risken för att den som behöver hjälp lämnas ensam om anhörigvårdaren råkar ut för en olycka.
Nu vill Tierps kommuns anhörigrådgivare Niklas Christiansson få ut information om anhörigvårdarkortet så att fler använder det. Så här berättar han om en händelse som ledde fram till diskussionen om ett anhörigkort.
– En äldre man ramlade olyckligt här vid Björkens äldreboende när han skulle gå och handla. Hemtjänsten fann honom och ringde efter ambulans. Kvar i bostaden fanns hans hustru som han vårdade, men eftersom de varken hade hemtjänst eller anhöriga som skötte om hans hustru blev hon lämnad ensam under tiden mannen var på sjukhus, säger han.

Anhörigvårdarkortet har tagits fram för att ge anhörigvårdaren en trygghet i händelse av att han eller hon råkar ut för en olycka eller bli akut sjuk.
– Vi fick idén från Gävle och sedan vi införde kortet har flera kommuner i länet tagit efter. Vi har inte numrerat och registrerar korten så vi vet inte hur många som använder det, men vi vill uppmana alla som vårdar en anhörig att skaffa ett, säger han och fortsätter:
– Personer som hjälper eller vårdar en anhörig/närstående kan få ett anhörigvårdarkort. Det vanligaste är att make, maka, sambo eller liknande bär kortet, men även granne, god vän, med flera, säger Niklas Christiansson som gärna ser att sjukvårdspersonal och andra gör till rutin att ta reda på om personer som är föremål för vård bär ett anhörigvårdarkort.

Var gränsen går för att vara anhörigvårdare kan ibland vara svår att dra. Niklas Christiansson menar att ett riktmärke kan vara när man börjar hjälpa en anhörig med hygienen.
Landstinget i Uppsala län och länets kommuner har inlett en satsning på stöd till anhöriga genom Anhörigstöd i samverkan. Den som kontaktar Anhörigstöd får stöd och hjälp från den kommun man bor i. Dessutom finns särskilda blanketter för anhörigstöd på sjukhus där vårdpersonal fyller i uppgifter om anhörigvårdaren för att underlätta kontakterna mellan anhöriga och vårdgivare.

FAKTA

Kortet delas ut gratis
Anhörigvårdarkortet är gult, i visitkortsstorlek och innehåller följande information:
- Namnet på anhörigvårdaren
- Namnet på den som vårdas
- Namnet på personer som ska kontaktas i händelse av att anhörigvårdaren råkat ut för sjukdom eller olyckshändelse.

Kortet ska förvaras intill ID-handling/körkortet.
Anhörigkortet är gratis och delas bland annat ut på Anhörigcentrum, Tierps kommun, på Palmgatan 2 i Tierp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om