Ambulanschef bemöter kritik

Ambulansen lider inte av för hög arbetsbelastning. Det menar avdelningschef vid Tierps ambulansstation, Fredrik Arenstig, som nu bemöter kritiken efter söndagens artikel i UNT.

Fredrik Arenstig, avdelningsschef vid Tierpsambulansen.

Fredrik Arenstig, avdelningsschef vid Tierpsambulansen.

Foto: Ida Persson

Tierp2013-01-29 16:59

– Bilden av en hårt pressad ambulanspersonal är kraftigt överdriven. Statistiskt sett är vi ute på uppdrag cirka 45 procent av tiden, vilket innebär att 55 procent utgörs av vila och väntan. Men självklart har vi också stressiga dagar, säger han.

Att personalen jobbar obetald övertid tillbakavisar han.
– Övertid är oundvikligt i det här jobbet och vi ger alltid betalt för övertid. Mängden övertid är ett problem och vi jobbar med olika lösningar för att minska den. Men när det gäller personalens extrauppgifter så ska de skötas under ordinarie arbetstid. 

Men är det inte ett problem att personalen måste jobba på fritiden för att hinna?
– Nej, de behöver inte jobba på fritiden. För det mesta hinner personalen att sköta de uppdrag de har. Om någon har svårt att hinna så kan jag frigöra personal från ambulanstjänst för att sköta uppdragen, men då måste jag som chef bli informerad om problemen.

Han betonar också att lunchraster inte inkluderas i jobbet. Personalen ska, enligt kollektivavtal, vara gripbar för uppdrag under hela arbetspasset.
– Vi har ett kollektivavtal om måltidsuppehåll som ger en arbetstidsförkortning mot att du inte har rast. Det innebär att din paus får tas vid tillfälle, till exempel i bilen efter att du lämnat en patient, även om det händer väldigt sällan.

Är det ett bra avtal?
– Ja, med de resurser vi har anser jag att det är ett bra avtal.

Enligt Fredrik Arenstig är det 45 meter mellan personalrum och ambulansgarage.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!