Alternativ jul i Nätverkshuset

Från att ha varit ett försök har Nätverkshuset i Skutskär vuxit ut till en väl fungerande verksamhet. Allt fler invånare i Älvkarleby får i dag hjälp att ta tag i missbruksproblem och sociala svårigheter.

Nätverkshuset hjälper människor som har missbruksproblem eller andra sociala problem att komma på rätt köl. Numera vet människor var de kan vända sig, säger intensivstödjare Lena Hållqvist.

Nätverkshuset hjälper människor som har missbruksproblem eller andra sociala problem att komma på rätt köl. Numera vet människor var de kan vända sig, säger intensivstödjare Lena Hållqvist.

Foto: Peter Söderlund

Tierp2007-12-25 09:39
Kalle Ankas jul strömmar ur tv-apparaten på Nätverkshuset i Skutskär. Ett tiotal personer har tagit sig hit i dag för att fira jul. Flera av dem har ingen familj att dela denna glädjens högtid med.
Lena Hållqvist, intensivstödjare på Nätverkshuset, arbetar denna julafton tillsammans med Seved Wahlman, vice ordförande i socialnämnden i Älvkarleby kommun. Det är hemtrevligt och julefriden vilar i Nätverkshuset. Lena Hållqvist framhåller dock att ingen av dagens gäster har missbruksproblem eller andra sociala problem.

Verksamheten vänder sig dock i första hand till personer som har just sådana problem. På Nätverkshuset kan personer i Älvkarleby kommun få behandling, delta i anhöriggrupper och genomgå funktionell familjeterapi.
- Nätverkshuset startades i februari 2004 och drevs då som ett projekt under socialtjänsten. Kommunen vill ta hem invånare som var placerade på behandlingshem i andra kommuner, säger Lena Hållqvist.
Sedan 2006 är verksamheten permanent. I dag arbetar en alkohol- och drogterapeut, en samordnare, en familjebehandlare, två intensivstödjare och en specialpedagog vid Nätverkshuset.
- En psykolog, en kvinnlig alkohol- och drogterapeut och en hemterapeut ska anställas också. Den sistnämnda ska kunna jobba hemma hos familjer. Många känner sig tryggare i hemmet, säger Lena Hållqvist.

Under de fyra år som förflutit sedan verksamheten startades har den hunnit bli etablerad och välkänd. Allt fler människor vänder sig till Nätverkshuset för att få stöd och hjälp.
- Vi ska starta en tonårsgrupp, en grupp för de så kallade glömda barnen. De har föräldrar som är missbrukare, säger hon.
När hon har besökt skolor har det vid flera tillfällen hänt att elever berättar att de har kontakt med Nätverkshuset.
- Tonåringar som har sociala problem fungerar ofta dåligt i skolan. Vi har vänt oss till alla grundskolor, kommunala skolor såväl som friskolor, säger Lena Hållqvist.
- För kom 95 procent av klienterna genom socialtjänsten, men numera tar 50 procent av klienterna kontakt med oss direkt. Många föräldrar ringer för att de behöver hjälp med sina barn och det förekommer att ungdomar ringer direkt till oss, säger hon.

Men tonåringar kan inte inleda en kontakt utan målsmans godkännande.
- Nej det går inte, utan föräldrarna engageras alltid i arbetet, säger Lena Hållqvist.
Nätverkshuset är öppet varje dag och har inga telefontider. Människor som söker hjälp kan alltså nå personal varje dag mellan åtta och fem.
Från politiskt håll har Nätverkshuset emottagits väl och Lena Hållqvist tycker att verksamheten är framgångsrik.
- Vi har förstått att Nätverkshuset är något som människor tycker är positivt. Behovet av verksamheten är tyvärr stort, men vi har lyckats hjälpa många att ta sig ur missbruk och andra sociala svårigheter, säger Lena Hållqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om