Allt förstördes i branden - nu är hoppet tillbaka

Ett par månader efter den våldsamma branden i masugnen pågår fortfarande saneringsarbetet och polisens utredningsarbete. För företaget Tobo Components som höll till i lokalerna innebar branden att man fick flytta till Örbyhus istället.

Branden började på den del av området där masugnen ligger. Masugnen skadades under branden. Enligt kommunen som äger den så ska den rustas och bevaras.

Branden började på den del av området där masugnen ligger. Masugnen skadades under branden. Enligt kommunen som äger den så ska den rustas och bevaras.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2018-09-24 12:16

– Vi börjar komma till rätta. Som tur var hittade vi snabbt nya lokaler där vi kan hålla till medan sanerings- och rivningsarbetena pågår här, säger Sven-Erik Ahlén som äger Tobo Components.

Trots att det gått drygt 2,5 månader sedan branden så syns fortfarande den förödelse som branden ställt till med i lokalerna och i vissa utrymmen luktar det fortfarande brandrök.

– Våra produktionslokaler är sanerade nu och snart ska de börja renoveras, förklarar Sven-Erik Ahlén.

Verkstaden är däremot helt raserad och övertäckt av förvridet järnskrot, tegel och kalkblock. Verkstadsdelen ligger i en byggnad som binder samman företagets produktionslokaler med den gamla masugnen från 1600-talet som ägs av Tierps kommun.

Tony Persson som är ansvarig för frågan hos det kommunala bolaget Tierpsbyggen säger att planen är att riva den byggnad där bland annat verkstaden finns. När det gäller själva masugnen så är kommunens ambition att behålla den.

– Vi har gått ut med en upphandling om en rivning av längan. Vi väntar också på svar från Länsstyrelsen om det finns några kulturhistoriska hinder som gör att vi måste avvakta innan vi börjar riva, säger Tony Persson.

Sven-Erik Ahlén berättar att han kände en uppgivenhet när han kom till lokalerna på brandkvällen den 29 juni i år.

– När jag kom så brann det på den del av området där masugnen ligger. Sedan spred det sig ganska snabbt till våra lokaler. Känslan då var uppgivenhet, men ganska snabbt kom revanschlustan att branden inte skulle få slå ut vår verksamhet, säger Sven-Erik Ahlén vars företag omsätter drygt 30 miljoner kronor.

Han berättar att produktionen av delar till ventilationsaggregat nu rullar på igen. Företaget huvudsakliga kund är Munters och de ventilationsanläggningar som de tillverkar för stora datahallar.

– Våra elva anställda kan gå till jobbet och förhoppningsvis är vi tillbalka här i Tobo till nästa sommar igen, säger Marcus Frej som är Sven-Eriks son.

Parallellt med saneringsarbetet pågår polisens utredning. I ett första läge lades utredningen ned för att sedan återupptas sedan polisen fått in nya uppgifter från bland annat de sociala myndigheterna.

I dagsläget är flera personer misstänkta för inblandning i brottet som började som ett stöldförsök av en bil och som slutade som en storbrand på en kulturhistorisk plats. Brottet rubriceras som mordbrand.

Tobo bruk

År 1643 köpte Louis De Geer markområdet Toboda av försvarsmakten och anlade Tobo bruk.

Brukets masugn har använts till tackjärnstillverkning under flera århundraden. Under vissa perioder svarade Tobo bruk för en stor del av det tackjärnsbehov som de norduppländska bruken hade. Driften vid masugnen upphörde 1920. År 1937 köpte Monark bruket och förlade tillverkning av sportartiklar, radio- och TV-apparater till orten.

När Monark lade ner köpte Munters delar av industriområdet i början på 1970-talet. I dag arbetar cirka 200 personer med produktion av bland annat avfuktnings- och befuktningsaggregat på Munters.

Källa: Tierps kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!