Allt fokus på nyckelharpan

Instrumentbygge, bildvisning och musik när kulturarvsdagen högtidlighölls i Tobo.

Esbjörn Hogmark, en av arrangörerna till kulturarvsdagen i Tobo, och David Eriksson.

Esbjörn Hogmark, en av arrangörerna till kulturarvsdagen i Tobo, och David Eriksson.

Foto: Maria Zander

Tierp2013-09-08 20:14

När kulturarvsdagen firades på Eric Sahlström-institutet var nyckelharpan den självklara huvudpersonen.
   – Sådana här dagar är viktiga för att traditioner ska ha en chans att leva vidare i framtiden, säger Esbjörn Hogmark.

När UNT kliver ur bilen vid Eric Sahlström-institutet i Tobo möts vi av en entusiastisk KG Marklund. Han är en av arrangörerna bakom dagens program och vill gärna att vi ska följa med en våning upp. Där är nämligen en grupp människor sysselsatta med att bygga sina egna nyckelharpor, något som enligt arrangören Esbjörn Hogmark tar uppemot ett år att slutföra.
– Det här är en två år lång distanskurs där vi träffas fyra gånger per termin, berättar han.

Totalt deltar 13 personer i kursen, varav de flesta nu är strängt koncentrerade på att rita av nyckelharporna som ligger på borden. En del av kursdeltagarna har byggt nyckelharpor tidigare, medan det för andra är första gången.
– Det gäller att vara noggrann. Vi gör allt slöjdarbete från grunden och börjar med var sitt träblock som så småningom ska se ut så här, säger Björn Berglund och håller upp en av nyckelharpa med anor från 1750-talet.

Sigurd Sahlström, son till den framlidne legendaren Eric Sahlström, är en av dem som deltar i kursen. Han är uppväxt med musiken och har själv spelat nyckelharpa i drygt 50 år. För honom hänger instrumentbyggandet ihop med musiken.
– Gör man det ena vill man prova på det andra också efter ett tag. Eftersom jag alltid hört den här musiken tog det inte så lång tid att lära mig spela ordentligt, säger Sigurd Sahlström.

Att han behärskar det anrika instrumentet bekräftas av resten av gruppen.
– När Sigurd spelar står världen stilla. Så vackert är det, inflikar Björn Berglund.
På institutet arrangeras såväl sommar- som ettåriga kurser i bland annat nyckelharpa, fiol och dans. Kursdeltagarna kommer inte bara från Sverige, utan även från bland annat USA, Tyskland och Japan.

Under eftermiddagen håller Esbjörn Hogmark i en bildvisning om nyckelharpan genom tiderna. Publiken bjuds dessutom på underhållning i form av traditionella valser, framförda på nyckelharpa av David Eriksson. Han har själv studerat på institutet och visar i tur och ordning upp tre olika slags nyckelharpor. Den sista är en Eric Sahlströmharpa som Esbjörn Hogmark byggde år 2000.
– Det är förstås en ära att få bygga ett instrument åt en sådan talang som David, säger Esbjörn Hogmark.
Han känner sig nöjd med dagen och betonar hur viktigt det är att alla får chansen att ta del av kulturarvet, såväl nu som i framtiden.
Kulturarvsdagen firades inte bara i Tobo, utan även på flera håll runt om i länet och i resten av landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om