Allt färre ''vitryggar'' i Dalälvsområdet
Området kring Dalälven i Uppland och Västmanland är ett av få ställen man fortfarande har chansen att få en glimt av den sällsynta vitryggiga hackspetten. Men antalet blir allt färre.
Det är Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen som har beslutat om ett åtgärdsprogram för den vitryggiga hackspetten. Till och med år 2008 beräknas det kosta 200 miljoner kronor med målet att ge den vitryggiga hackspetten förutsättningar för att överleva och öka i Sverige.
— Äntligen! Det här är verkligen jättebra och något vi på svenska naturskyddsföreningen kämpat för länge, säger Kristoffer Stighäll, ledare för projektet Vitryggig hackspett.
Aldrig så få
Redan 1997 påbörjades arbetet med ett åtgärdsprogram.
— Hade vi kommit igång då hade förutsättningarna att rädda vitryggen varit betydligt bättre, berättar Kristoffer Stighäll.
Sedan 1969 har man gjort inventeringar av den vitryggiga hackspetten och aldrig har det varit så få som nu. Endast femton fåglar finns kvar i landet, varav två finns i området kring Dalälven.
Exakt var vill Kristoffer Stighäll inte berätta.
— Av erfarenhet vet vi att det då kommer människor och stör fågeln. Och det vore som situationen är nu förödande, säger han.
Inte funnit varandra
Av de femton fåglarna är det bara ett häckande par. De som finns kring Dalälven är en hane och en hona, men de har inte funnit varandra.
— Så mycket kan jag säga att den ena sitter i Uppland och den andra i Västmanland och det är för långt ifrån varandra.
Den vitryggiga hackspetten minskade troligen som mest vid mitten av 1900-talet. Sedan har de blivit allt färre.
Orsaken är det moderna skogsbruket.
Tidigare fanns det gott om asp- och björkskog i Sverige, men det har fått ge plats för den ekonomiskt lönsamma barrskogen.
Och det är i just asp- och björkskog som hackspetten trivs bäst.
— Kring Dalälven finns det fortfarande mycket asp kvar. Förmodligen för att de mångaöversvämningarna trängt undan barrträden medan aspen klarar det bra, säger Kristoffer Stighäll.
Paraplyfunktion
I satsningen ingår att skapa förutsättningar för den vitryggiga hackspetten, men 200 andra hotade arter skulle också gynnas av åtgärderna.
Den vitryggiga hackspetten är nämligen en art med "paraplyfunktion". Den skapar förutsättningar för många andra arter. Det finns flera sällsynta fågelarter att satsa åtgärdsprogram på men med vitryggen kan man samtidigt rädda många andra arter.
Därför ska man vid Nedre Dalälven, i Värmland, Dalsland och Småland nu vidta åtgärder som naturbränning och röjning av barrträd i lövskog.
— När man bränner skogen så lockas massor av insikter och det blir som ett smörgåsbord för fåglar, förklarar Kristoffer Stighäll.
Han hoppas mycket på Dalälvsområdet dit mängder av fåglar letar sig naturligt.
— Många fåglar letar sig efter kusterna och då kommer de ofta till slut till Dalälven.
Med lite tur hör fler vitryggiga hackspettar till dem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!