Utskottet samhällsbyggnad beslutade vid sitt senaste sammanträde den 18 november att avslå restaurangföretagets ansökan om stadigvarande serveringstillstånd. Utskottet anser inte att den sökande uppfyller alkohollagens krav på ekonomisk lämplighet.
Värdshuset drivs av företaget Guddal Lagerholm AB. Bolaget fick nej även på en tidigare ansökan om alkoholtillstånd i augusti i år. Tierps kommun ansåg vid det tillfället att bolaget inte kunnat visa att det uppfyllde alkohollagens krav. Bakgrunden är att en bolagsföreträdares haft skatteskulder och betalningsuppmaningar kopplade till tidigare verksamheter och att en skuld inte betalats förrän efter att ansökan om serveringstillstånd lämnats in.
– Inget roligt beslut. Men vi är inte satta till att alltid fatta roliga beslut. Det säger utskottets ordförande Jonas Nyberg (S) och understryker att ekonomisk skötsel är en viktig del i bedömningen av alkoholtillstånd. Han konstaterar att restaurangbolaget inte överklagade avslagsbeslutet i augusti.
– Det hade de kunnat göra, säger han.
Utskottet samhällsbyggnad anser att ”det är rimligt att ytterligare tid förflyter för att sökanden ska kunna visa sig benägen att sköta sig”. Utskottet skriver i sitt beslut att den sökande under en karenstid på sex månader efter avslagsbeslutet ska kunna visa sig helt fri från skatteskulder och betalningsuppmaningar, innan det kan bli aktuellt med en ny ansökan om serveringstillstånd.
För värdshusbolaget är ett halvår alldeles för lång väntetid och skriver på sin hemsida att verksamheten är till salu. Sista dag för öppethållande anges till söndagen den 6 december. Bolagets företrädare Mikael Guddal säger:
– Men vi kommer att överklaga det senaste beslutet.
Han anser att avslagsbeslutet är fattat på felaktiga grunder, bland annat genom att kommunen letat fram skulduppgifter som är så gamla till så små belopp att att de enligt hans mening inte är relevanta.
Med ett stillastående värdshus står fem anställda utan jobb.
– Vi har blivit av med 800 julbord, en företagsmiddag med 35 övernattande gäster och ett vinterbröllop. Det är inte lönt att värma upp köket för att servera ett 30-tal luncher, säger Mikael Guddal och fortsätter:
– Och det handlar inte bara om oss utan även om andra småföretagare i bruket som får färre besökare utan ett värdshus.