Älkarleby kommun hade rätt att sälja Laxön

Älvkarleby kommun gjorde inget olagligt i samband med försäljningen av Laxön. Vattenfall sålde nyligen området - klassat som riksintresse - till Älvkarleby Lax och Vilt AB. Kommunens medgivande till affären gillas inte av åtta personer som hos länsrätten krävt att kommunens beslut upphävs.

Tierp2005-12-20 00:00
Det var i maj som byggnadsnämnden beslutade att godta en avstyckning som innebar att Älvkarleby Turisthotell med omgivande byggnader norr om Laxön i samband med köpet styckades av till en egen fastighet. En detaljplan för området skulle samtidigt skapa skydd för miljön. Området utgör den centrala delen av riksintresseområdet vid Älvkarlebyfallen.
De klagande hävdar att kommunen struntat i sitt eget beslut för några år sedan att en detaljplan skall upprättas över Laxön med omnejd innan en ny fastighetsbildning får ske. Avstyckningen medför att området kan avstyckas vidare och säljas utan några som helst skydd av de kultur-och naturvärden som finns i området och att den demokratiska processen som en detaljplan innebär sätts ur spel. Nämndens vice ordförande, energiprofessorn Björn Karlsson (s), bosatt i Älvkarleby, anklagas också för jäv. Han är deltidsanställd hos Vattenfall.

Huvudkritiken riktas dock mot två ledande kommunpolitiker, kommunalrådet Lars Skytt (s) och fullmäktigeordföranden Irene Stridh. De har skött hela affären själva, utan anbudsförfarande och på olika sätt gynnat en enskild företagare, vilket strider mot kommunallagen. Bland annat har företaget fått hyra hela Laxön för bara 100 kronor om året. En parkeringsplats som kommunen lagt ner en miljon kronor på överlåts till den privata nya ägaren, hävdar kritikerna.
Men länsrätten finner inte att kommunen brutit mot några regler. Kommunen har genom avtal försäkrat sig om fortsatt disposition till marken. Därför har kommunen inte givit något riktat stöd till en enskild näringsidkare. Och avstyckningar beslutas av lantmäteriet, inte av kommunen.
Länsrätten ogillar också beskyllningarna om jäv för Björn Karlsson. Han var visserligen anställd av Vattenfall vid tidpunkten för beslutet men i ett dotterbolag som inte hade någonting med affären att göra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om