Ålfisket i Uppland upphör

Fiskeriverket vill införa fiskerestriktioner för att skydda den utrotningshotade ålen. De nya reglerna slår hårt mot länets fiskare.- Det är en spark mot dem som redan ligger, säger fiskaren Carl Landfors.

Carl Landfors.

Carl Landfors.

Foto: Marie Ström

Tierp2006-10-30 23:00
Ålen har minskat kraftigt i Europa sedan slutet av 1970-talet. I dag är den rödlistad i Sverige och betraktas som akut hotad. Därför har Fiskeriverket lagt ett förslag om fiskerestriktioner som är tänkt att börja gälla efter årsskiftet. Förslaget innebär fiskeförbud för alla som fiskar mindre än 400 kilo ål per år. De yrkesfiskare som kommer över gränsen får dispens av länsstyrelsen.
I Uppland betyder det att ålfisket upphör helt.
- Våra fiskare gör inte sådana stora ålfångster. Därför kommer ingen härifrån att få dispens, säger Ivar Hägglund på länsstyrelsen.

Viktig inkomstkälla
Han hävdar att förslaget kommer slå hårt mot fiskarna i länet.
- Här står fiskarna på flera ben, men ålfisket är ändå en viktig inkomstkälla för många. De riskerar att slås ut om förslaget går igenom, säger han.
Det är främst i södra Sverige som fiskare kommer att få dispens av länsstyrelsen. Där finns det mer ål samtidigt som den raka kustlinjen gör vattnet mer lättfiskat.
- Jag tycker att det borde ge bättre effekt att dra ned på kvoten för dem som fiskar mycket. Det vore mer rättvist att sätta ett tak för hur mycket man får fiska i stället, säger Ivar Hägglund.

Högt kilopris
55-årige Carl Landfors från Fagerviken har fiskat ål sedan barndomen. Han uppskattar att han drar upp cirka 100 kilo ål per år. Även om det inte rör sig om några storfångster är ålfisket en viktig del av hans inkomst.
- Jag förädlar ålen, röker och gör i ordning den. Eftersom kilopriset ligger på 200 kronor så blir det en hel del pengar. Många fiskare känner sig uppgivna. Vi är också en utrotningshotad ras, säger Carl Landfors som samtidigt poängterar att han förstår att något måste göras för att skydda den hotade ålen.

Färre når uppväxtplatserna
Alla ålar kläcks i Sargassohavet och driver därefter med havsströmmarna till olika uppväxtplatser längs Europas kuster. Sedan 70-talet har antalet som når uppväxtplatserna minskat med nära 99 procent. Vad det beror på råder det olika meningar om. För högt fisketryck, miljögifter, klimatförändringar och fler vandringshinder i form av vattenturbiner och dammar är några teorier.
I syfte att rädda ålen har EU lagt ett förslag till återhämtningsplan. Fiskeriverkets förslag är ett steg mot samma mål.
- Om vi inte gör något innan EU-förslaget träder i kraft riskerar det att slå mot alla typer av fiskare, säger Håkan Wickström på Fiskeriverket.
Han förklarar att tanken med Fiskeriverkets förslag är att de som verkligen är beroende av ålfisket ska få fortsätta.
- Det är bättre än att ett stort antal fiskar ål för skojs skull. Men visst kommer det att slå hårt mot många yrkesfiskare också.

FAKTA Det nya förslaget


Förslaget innebär ålfiskestopp från första januari 2007. Dispens ges endast till yrkesfiskare som fångat över 400 kilo ål per år under perioden 2003-2005.
Enligt Fiskeriverket innebär det att cirka 65 procent av landets ålfiskare stängs ute.
2004 redovisade 787 fiskare i Sverige ålfångst. 22 av dem kom från Uppsala län.
Källa: Fiskeriverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!