Det var förra hösten som polisen omhändertog en hund som ägdes av en kvinna från Tierpstrakten. Bakgrunden till omhändertagandet var att hunden uppträtt aggressivt, gjort utfall samt skadat flera personer.
Efter omhändertagandet undersöktes hundens hälsa och mentalitet. Då konstaterade veterinärer att hunden gjorde omotiverade utfall mot personer i sin omgivning. Vidare konstaterades att hunden inte led av några underliggande sjukdomar.
Slutsatsen i veterinärrapporterna var att hunden saknade tillit till sin omgivning och att det fanns en överhängande risk att den även i framtiden skulle attackera andra hundar eller människor. Länsstyrelsens valde efter undersökningarna att avliva hunden.
Den kvinnliga hundägaren valde, trots att hunden redan avlivats, att överklaga beslutet till förvaltningsrätten då hon ville få prövat om skälen för en avlivning var rimliga.
I sin dom konstaterar rätten att det inte är givet att en hund ska omhändertas än mindre att den ska avlivas. Vidare sägs också att en hundägare måste få göra misstag och hamna i situationer där hunden reagerar på ett oväntat sätt.
I domen sägs att en samlad bedömning måste göras om det är möjligt att rehabilitera djuret och om ägaren har förmågan att få ordning på sin hund.
Efter att ha tagit del av veterinärernas bedömningar liksom övriga handlingar väljer rätten att gå på länsstyrelsens linje och säger att det fanns skäl för en avlivning.