Blåvit sköld – ska skydda 1800-talsskola i krig

Från och med i år kommer 64 byggnader skyddas i krigstid. Det betyder att de som anfaller dessa byggnadsminnen ska dömas för krigsbrott. Bland byggnaderna finns en skola i ett undangömt område i det internationellt kända vallonbruket Lövstabruk.

Skolan har inga öppettider, så föreningsmedlemmarna Gunilla Lager och Lars-Erik Löfström öppnar skolan för UNT:s besök.

Skolan har inga öppettider, så föreningsmedlemmarna Gunilla Lager och Lars-Erik Löfström öppnar skolan för UNT:s besök.

Foto: Jeanina Santiago

Tierp2023-01-11 17:00

Krig i Europa och kriser. Det gör nu att Länsstyrelsen i Uppsala län vill skydda en 64 olika byggnadsminnen, bland annat samtliga hus i Lövstabruk i Tierp och Örskärs fyrplats i Östhammar. De kommer att märkas med en blåvit symbol, "The blue shield" vilket betyder att de inte får användas för militära ändamål.

Det är ännu inte klart vilka de övriga byggnader är. 

– Gotland var först ut med dessa byggnader för två år sedan. Nu följer de andra länsstyrelserna efter, säger Elisabeth Backman Bromme, antikvarie på Länsstyrelsen i Uppsala. 

Hon förklarar att inte alla byggnadsminnen är med i urvalet av husen som ska skyddas i krigstid. Men det blir en bra mix av bland annat kyrkor, arkeologiska lämningar och herrgårdar.

undefined
Skolan har inga öppettider, så föreningsmedlemmarna Gunilla Lager och Lars-Erik Löfström öppnar skolan för UNT:s besök.

Hela Lövstabruk är ett byggnadsminne sedan mitten av 1990-talet, och nu ska även alla byggnader där skyddas från anfallare – till och med den gamla skolan. 

Skolan, som även kallas för bygdegården, är idag en lokal för utställningar, författarmöten, föreläsningar och fester. Skolundervisningen upphörde där 1965.

UNT besökte den gula skolan. Den ser enkel ut. Vid ett besök är den lätt att missa, eftersom den ligger bakom större hus. Men den har mer än vad som först möter ögonen.

– Det fanns skolundervisning här på 1600-talet, det vill säga 200 år innan vi fick allmän folkskola i Sverige 1842. Skolhuset som det är i dag härstammar från 1800-talet, säger Birgitta Östlund Weissglas, ordförande i Lövstabruks Bygdegårdsförening som köpte skolan från Tierps kommun 2005.

undefined
Hemma hos Birgitta Östlund Weissglas, ordförande i Lövstabruks Bygdegårdsförening. Skolan har, enligt henne, följande brister: Brandskyddsåtgärder behöver vidtas, elinstallationer optimeras, tillgängligheten uppdateras, och ledningar för vatten och avlopp repareras.

Skolan representerar en oerhört spännande historisk omständighet, enligt henne.

– Det hänger samman med invandringen till Sverige av vallonska smeder från Frankrike på 1500-talet. Vallonerna medförde sin alldeles speciella byggnadskultur och sin arbetsmoral till orten. De var också kalvinister, som var i opposition mot katolska kyrkan. De hade idéer och moral som fick genomslag i svensk historia. Skolan förkroppsligar denna bildningssträvan.

undefined
Birgitta var en pedagog som 1994 bjöds in av Tierps kommun för att initiera en kulturverksamhet i Lövstabruk. Uppdraget slutade med en förälskelse i orten, och därför flyttade hon dit.

89-åriga Birgitta är en gammal pedagog som inbjöds 1994 av Tierps kommun för att initiera en kulturverksamhet i Lövstabruk. Uppdraget slutade med en förälskelse i orten, och därför flyttade hon dit.

Skolan är självklart något som engagerar henne och ortsborna. Nu när skolan ska få en skylt som märker denna som en speciell byggnad som ska skyddas i krig, hoppas de även få resurser för att renovera huset och anlita en historiker.

– Vi vill bygga upp ett skolmuseum. Den nära relationen mellan Lövstabruks grundare Louis de Geer den äldre och den kände pedagogen Amos Comenius, som försåg baronen med råd och böcker är särskilt värd att uppmärksammas, säger Birgitta. 

Amos Comenius skrev "Orbis Pictus", som ibland räknas som världens första bilderbok.

undefined
Gunilla Lager visar bilder på gamla studenter.

Genom skyltningen hoppas ortsborna markera att skolan ingår i en internationellt viktig miljö som behöver vårdas.

– Benämningen räcker långt. Många glädjer sig över detta.

Tror du att skolan också kan vara ett turistmål?

– Min make var forskare i kulturgeografi och han såg sambandet mellan kulturarvsbyggnader och traditioner och deras betydelse för turism och turistnäring. 

Cirka 200 000 turister kommer varje sommar till Lövstabruk. Genom den blåvita skylten hoppas de att besökarna hittar till skolan och förstår att detta enkla hus är ett kulturarv, menar hon. 

Skyddade byggnadsminnen

I Uppsala län har alla kommuner förutom Håbo och Älvkarleby byggnadsminnen som Länsstyrelsen i Uppsala län anser ha ett extra stort kulturhistoriskt värde. Från och med i år kommer även 64 objekt av dessa byggnadsminnen skyddas i krigstid. Som exempel Örskärs fyrplats i Östhammar och alla byggnader i Lövstabruk i Tierp. Det är ännu inte klart vilka övriga objekt är.

Fyrplatsen är Sveriges näst äldsta efter Landsort i Stockholms skärgård. 

Källa: Länsstyrelsen i Uppsala och Siren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!