Efter nästan ett halvårs förseningar har Jordbruksverket beviljat projektstöd till Vendels Fiberförening (VFF) för att de ska kunna genomföra sin satsning där fiberkabel ska dras till 350 fastigheter i Vendelområdet. Stödet är, som UNT rapporterade förra året, en del av landsbygdsprogrammet där regeringen satsar 3,25 miljoner kronor för att bygga ut bredband på landsbygden. Föreningen i Vendel ansökte hösten 2014 om stöd för 70 procent av kostnaderna för projektet, som nu beviljats.
– Det känns jättebra och det var verkligen på tiden. Jordbruksverket har dragit ut på det på grund av detaljer i regelverket kring stödet, säger Olof Stjernberg, ordförande för VFF.
Hemma i villan, ett stenkast från Vendels kyrka, berättar föreningens ordförande att den utdragna väntan varit irriterande eftersom de räknat med att få stödet bekräftat redan i januari. Att väntetiden blivit längre hoppas han inte ska leda till några förseningar i själva arbetet, som planerats komma igång i april och bli klart innan årsskiftet. Arbetet med att dra kablarna sköts av Eltel, efter att företaget Zitius gjorde en upphandling på uppdraget 2014.
– Många andra föreningar har valt att göra hela jobbet själva, och det är fruktansvärda arbetsbördor. Vi är en ideell förening och vi bestämde redan från början att vi inte hade möjlighet att göra det.
Men underleverantören Eltel gräver bara fram till respektive ansluten tomtgräns. Resten av biten in till huset får ägarna själva ordna, och för att stödet ska kunna betalas ut måste föreningen betala de inledande fakturorna för projektet. För detta behöver de uppskrivna hushållen betala i förskott.
– Det är anslutningskostnaden på 20 000 kronor som ska in i förskott. Vi måste få in 6 miljoner för att få igång arbetet, sedan betalar vi och får utbetalningar löpande. Det är ett helt öppet nät, inga låsningar alls, vilket också är en del av villkoret för att få stödet, säger Olof Stjernberg.
Annika Ekstavs hem i Öster-Ekeby är ett av dem som ska fiberanslutas av föreningen.
– Vi flyttade hit i höstas och det var de som bodde här innan oss som hade bokat det, men vi hade velat ha det ändå. Jag tror att man behöver ha det i framtiden. Där vi bor finns det ingen mobiltäckning, så det finns inget alternativ, säger hon.
Att det är upp till dem själva att utföra en del av arbetet oroar henne inte.
– Det ordnar sig. Här ute är det många som har grävmaskin, så det är nog inget problem.