300 skarvar får skjutas på Upplandskusten

Trehundra skarvar får skjutas på den uppländska östersjökusten 2019. Det har länsstyrelsen beslutat. Och det kan bli aktuellt med ytterligare jakt på fågeln.

Sebastian Olofsson är vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala län.

Sebastian Olofsson är vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala län.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Tierp2019-04-04 09:00

– Det beslut som fattats innehåller två delar då det ska skydda både yrkesfisket samt känsligt fiskbestånd, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Det är Gävle Fisk som är producentorganisationen för yrkesfiskarna i Uppsala län som lämnat in ansökan skyddsjakten på skarv. Från organisationens sida menar man att fågeln både tar stora bestånd med fisk samt gör åverkan på fiskares utrustning.

Sebastian Olofsson förklarar att man från länsstyrelsens sida tagit hänsyn till yrkesfiskarnas synpunkter i beslutet då 200 av skarvarna får skjutas för att förhindra skador på yrkesfiskares redskap, som exempelvis ryssjor eller bottensatta nät. Den andra delen av beslutet handlar om jakt på 100 skarvar för att skydda känsliga fiskbestånd.

– Skyddsjakten handlar om att skrämma bort skarven från känsliga områden och yrkesfiskarnas redskap, förklarar Sebastian Olofsson.

Janne Olsson från föreningen Älvkarleby Sportfiske menar att skyddsjakten måste få bli mera omfattande samt att skarvens fertilitet måste få störas.

– Vissa delar av året är det kanske så mycket som åttatusen skarvar här uppe som jagar och äter fisk. Vi skulle vilja se nivåer på runt tusen fåglar istället, säger Janne Olsson.

Älvkarleby Sportfiske har lämnat in en egen ansökan om skyddsjakt av skarv i Dalälven i Älvkarleby.

– Den ansökan behandlas nu och vi ska försöka få fram ett beslut så snart som möjligt, säger Sebastian Olofsson.

Skyddsjaktsbeslutet

Beslutet består av två delar - skyddsjakt för att förhindra skador på fiskares utrustning samt skydd av viktiga fiskbestånd.

Beslutet gäller längs med hela den uppländska östersjökusten.

Syftet med jakten är att genom skrämsel förhindra allvarlig skada på fångst, redskap och att skydda känsliga fiskbestånd.

Jakten får bedrivas av innehavare med yrkesfiskarlicens med jaktlicens. Fiskare få även ta hjälp av jägare med jakten.

Jakten ska i görligaste mån ske efter ungfågel.

Skarven är en sjöfågel som tillhör släktet Phalacrocorax. Det finns ett 40-tal olika arter av skarv. Skarven är en duktig dykare som lever på fisk. Den lever i skärgårdar och vid kuster och häckar i stora kolonier.

Skarven var tidigare en allvarligt hotad art och fick därför skydd enligt EU:s fågeldirektiv. Endast skyddsjakt är tillåten på skarv.

Källa: Länsstyrelsen Uppsala län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!